Després d’una campanya difícil per al sector del vi base Cava com la de 2020/21, amb una producció molt baixa i preus que no van acompanyar, enguany es preveuen també certes complicacions.
Es manté un condicionant negatiu i és que, previ a la pandèmia, el Ministeri d’Agricultura no va limitar el creixement productiu de les noves autoritzacions malgrat la sol·licitud del Consell Regulador del Cava en aquest sentit, tenint en compte que hi ha més hectàrees i producció de la que, aparentment, som capaços de comercialitzar. D’altra banda, la majoria del Cava que es comercialitza es troba, actualment, a mans d’empreses i grups d’inversió no vinculats al territori, fet que condiciona la negociació de preus i els acords comercials.
Davant d’aquesta situació, tots els cellers cooperatius de la zona Cava estan treballant en un Pla estratègic conjunt amb la intenció de millorar la retribució dels seus productes.
Aquest Pla inclou la realització d’un estudi de costos de l’elaboració del vi base Cava i promou buscar sinergies amb la resta de productors que no pertanyen a cooperatives, donar una solució a la manca de relleu generacional i valoritzar els diferents serveis que s’ofereixen als socis i sòcies.
Eleccions DO Cava
Així mateix i també amb l’objectiu de defensar els plantejaments del sector productor a la denominació d’origen, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha presentat dues candidatures a les eleccions del Consell Regulador de la DO Cava de principi de juliol.
La candidatura de la FCAC al “Cens A” (productors de cooperatives) està integrada per representants les cooperatives Covides, Cellers Domenys, Celler de Viticultors de Vilanova i la Geltrú i Cooperativa Agrícola d’Albinyana. A més, la FCAC participa amb una candidatura representada per la cooperativa Cevipe al “Cens C” (elaboradors de vi base Cava).
L’objectiu de les cooperatives és que s’aposti per diferenciar el cava d’altres escumosos, controlar la producció per adequar l’oferta a la demanda, garantir l’elaboració d’acord amb el sistema tradicional i defensar les varietats autòctones.
Finalment, la Federació de Cooperatives reclama un increment de la promoció dels vins i caves de gran consum perquè actualment les accions prioritzen els productes de més alta gamma, que només representen un 10% del total.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han commemorat el 20è...
La collita en verd és una mesura de regulació de mercat. Es tracta d’un instrument de gestió de riscos quan es detecta un desequilibri i,...
Ens trobem davant de la pitjor collita d’oli d’oliva a Catalunya en molts anys. Des de 2005, les campanyes mai havien estat inferiors a les...
La bioseguretat a les granges és una peça clau per controlar la transmissió de malalties en el bestiar. Per aquest motiu, caldria augmentar les...
L’any 2013 es van començar a integrar les primeres cooperatives a CoopCredit, aplicació exclusiva per a la gestió telemàtica de les seccions de...
La Comissió Europea va publicar l’estratègia “Del Camp a la Taula”, com a part del Pacte Verd Europeu, per accelerar la transició cap a un...
Us proposem descobrir Batea, a la Terra Alta, una població amb un passat històric molt ric, ja que des de la protohistòria se n’han trobat...
L’estudi sobre l’impacte de la crisi energètica dut a terme per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que el sector...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h