La bioseguretat a les granges és una peça clau per controlar la transmissió de malalties en el bestiar. Per aquest motiu, caldria augmentar les exigències sanitàries a les zones on hi ha una alta densitat d’animals i extremar mesures destinades a evitar el contacte entre els animals de granja i els silvestres.
Alguns factors importants de bioseguretat a les granges són mantenir les explotacions aïllades de l’exterior amb tancament perimetral, formació del personal, vestuari dels treballadors, desinfecció dels vehicles de transport de bestiar i recollida de cadàvers.
En cas de moviments intracomunitaris i nacionals, cal tenir en compte que s’incrementa la pressió d’infecció d’una zona introduint noves soques de virus.
Ramon Armengol, responsable de ramaderia i llet de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, destaca que “en el cas del porcí, per exemple, el fet que la PPA no hagi entrat al nostre territori és senyal de què hem fet les coses força bé en base a la bioseguretat, un bon control de moviments i la disposició d’estructures productives adequades. Això és molt positiu i demostra l’alt grau de competitivitat que tenim. Tot i això, malgrat extremar les precaucions, el moviment d’animals és incontrolable i estem exposats constantment a la transmissió de malalties”.
Davant la rellevància de les mesures de bioseguretat a les granges, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha mantingut una reunió amb la directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Acció Climàtica, Elisenda Guillaumes, i el seu equip per exposar els temes que més preocupen el sector.
Les cooperatives ramaderes catalanes mostren un alt grau de competitivitat aplicant estrictes mesures de bioseguretat, un bon control de moviments i la disposició d’estructures productives adequades
En aquest sentit, s’ha sol·licitat que es valori l’entrada esglaonada com una eina potent per controlar l’ingrés massiu de garrins d’altres procedències i que, en cas d’un brot de PPA, es defensi la regionalització del brot i l’activació de les mesures per disminuir la població de senglars.
També caldria donar cobertura legal a l’adequació de quarantenes en granges externes sempre que es compleixin les mesures de bioseguretat i es realitzin analítiques de control, alhora que s’haurien d’incrementar les mesures de control a importacions de bestiar intracomunitàries, aplicant sancions en cas d’incompliment.
Mentrestant, en boví, gairebé el 100% de les explotacions són lliures tant de brucel·losi com de tuberculosi bovina. Amb l’objectiu d’augmentar encara més la competitivitat el propi sector ha manifestat la voluntat d'iniciar programes voluntaris sanitaris front malalties no zoonòtiques que afecten el bestiar boví.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han commemorat el 20è...
La collita en verd és una mesura de regulació de mercat. Es tracta d’un instrument de gestió de riscos quan es detecta un desequilibri i,...
Ens trobem davant de la pitjor collita d’oli d’oliva a Catalunya en molts anys. Des de 2005, les campanyes mai havien estat inferiors a les...
L’any 2013 es van començar a integrar les primeres cooperatives a CoopCredit, aplicació exclusiva per a la gestió telemàtica de les seccions de...
La Comissió Europea va publicar l’estratègia “Del Camp a la Taula”, com a part del Pacte Verd Europeu, per accelerar la transició cap a un...
Us proposem descobrir Batea, a la Terra Alta, una població amb un passat històric molt ric, ja que des de la protohistòria se n’han trobat...
L’estudi sobre l’impacte de la crisi energètica dut a terme per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que el sector...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h