Carregant web FCAC

OPINIÓ

La verema en verd: oportunitat front la sequera?

JOAN JOSEP RAVENTÓS | responsable vi i cava FCAC

29/03/2023

La collita en verd és una mesura de regulació de mercat. Es tracta d’un instrument de gestió de riscos quan es detecta un desequilibri i, perquè la posada en marxa sigui àgil i eficaç, cal prendre una decisió ràpida davant d’una possible crisi. Aquest mecanisme només s’ha activat una vegada anteriorment, amb motiu de la Covid-19.

La mesura s’emmarca dins del Programa de Suport al Sector Vitivinícola (PASVE), però no té assignat un pressupost de partida. Per això, cal dotar-lo econòmicament i, per aquesta campanya, es preveu que caldrien 15 milions d’euros, cinc milions més que al 2020. Aquest import es detraurà de la resta de mesures del PASVE que s’utilitzen habitualment.

Les cooperatives catalanes no veiem aquest instrument com una solució a la conjuntura existent i preferim apostar per la comercialització de vins a països tercers o inversions en cellers. Però davant la situació de sequera actual, sí que podria esdevenir una oportunitat per als viticultors que prevegin una collita desastrosa.

Així doncs, encara que la mesura s’ha activat a tot l’Estat a petició de la comunitat de la Rioja per un problema de mercat dels seus vins, entenem que si aquest mecanisme de mercat s’implementa també a Catalunya és per respondre a una necessitat del sector i, actualment, creiem que caldria atendre de forma prioritària el mercat de vins negres que presenten un major alentiment i pesadesa en la seva comercialització.

Ara bé, la proposta del Departament d’Acció Climàtica és similar a la de fa un parell d’anys i no té en compte la situació del mercat.

A més, els imports previstos d’ajut es calcularien en base als preus percebuts a les campanyes anteriors quan, en moltes ocasions, no es cobreixen els costos de producció. Per això, la Federació hem demanat, com a mínim, els barems establerts en la darrera convocatòria per tal de facilitar la sol·licitud alhora que es podria preveure que l’ajut cobreix els costos de producció.

El termini per presentar sol·licituds serà entre el 15 i 30 d’abril, havent de realitzar l’execució de la collita en verd abans del 16 de juliol d’enguany.

Ara, la qüestió serà fer números i previsions cas per cas, per tal de saber a quin pagès li convé, o no, aquesta eventual oportunitat.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

11.06.2025

Recursos cabdals per al sector agrari

06/2025

Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...

11.06.2025

SCRAP per a envasos

06/2025

La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...

11.06.2025

Millorar la competitivitat del vi

06/2025

A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...

11.06.2025

"La col·laboració amb la FCAC és una aposta estratègica i de futur per a Caprabo"

06/2025

Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...

10.06.2025

Cooperatives agroalimentàries i sostenibilitat amb persones

06/2025

Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...

10.06.2025

La cultura de l'oli d'oliva a la Granadella

06/2025

L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya