El cooperativisme agrari ha incorporat, des de sempre, principis i valors que actualment es veuen reflectits en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per les Nacions Unides en el marc de l’Agenda 2030. Aquests ODS incideixen en cinc dimensions: persones, prosperitat, planeta, aliances i pau.
La FCAC identifica i fomenta 20 bones pràctiques de les cooperatives de producció, transformació i comercialització d’oli d’oliva
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha treballat per identificar 20 bones pràctiques de les cooperatives del sector d’oli d’oliva relacionades amb aquests objectius.
Persones
Les cooperatives de l’oli posen la persona al centre i contribueixen a l’equilibri territorial creant riquesa i llocs de treball per a la població.
No en va, sector agrari gestiona el 89% del territori de Catalunya. Unes 120.000 hectàrees són d’olivera, dos terços de les quals estan vinculades a les cooperatives.
D’altra banda, un 65% de les 61 seccions de crèdit catalanes pertanyen a cooperatives amb secció d’oli. Aquestes entitats donen servei als habitants dels pobles i a 33 municipis són les úniques que presten servei financer.
El sector també treballa per promoure la igualtat de gènere i l’empoderament de la dona.
Prosperitat
Reduir la bretxa digital del sector agroalimentari és essencial. Les cooperatives de l’oli volen millorar les eines digitals, optimitzar els processos i la gestió de la informació.
Més enllà de la prosperitat pròpia, són solidàries i s’impliquen per reduir el malbaratament alimentari amb entitats com el Banc d’Aliments i Espigoladors. A més, col·laboren amb empreses amb personal vulnerable o amb risc d’exclusió social.
Aliances
És habitual que les cooperatives d’oli estableixin aliances. En el mateix sector, fins a 65 cooperatives oleícoles formen part de les cinc denominacions d’origen catalanes -19 a DOP Les Garrigues, 31 a la DOP Siurana, 8 a la DOP Oli de la Terra Alta, 5 a la DOP Oli Baix Ebre-Montsià i 2 a DOP Oli de l’Empordà.
Les cooperatives també s’uneixen per promocionar el producte cooperatiu i per divulgar el patrimoni industrial i cultural de l’oli.
Les aliances són especialment rellevants per millorar la competitivitat mitjançant la fusió de molins cooperatius i la creació d’empreses participades per cooperatives oleícoles.
En última instància, un total de 95 cooperatives amb activitat en l’oli d’oliva conformen una gran aliança associades a la FCAC. També participen en l’àmbit de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, CoopCat, centres de recerca i universitats, entre d’altres.
Planeta
El sector de l’oli es mostra implicat en la sostenibilitat mediambiental i el futur del planeta.
Quant a l’energia renovable, més d’un 25% cooperatives ja disposen de plaques solars o calderes de biomassa i s’han creat dues comunitats energètiques.
També inverteixen en tecnologia per reduir el volum d’aigua residual i millorar l’eficiència energètica, alhora que innoven processos. A més, s’avança en l’ecodisseny d’envasos i embalatges per reduir petjada de CO2.
La majoria compten amb personal tècnic ADV per assolir una producció respectuosa amb el medi, 25 cooperatives fan producció integrada i el nombre d’hectàrees de producció ecològica augmenta.
Alhora, les cooperatives de l’oli aposten per l’aprofitament dels subproductes derivats de la seva activitat.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...
Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...
La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...
La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...
Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...
La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...
La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h