Carregant web FCAC

Els ODS, molt presents a les cooperatives oleícoles

14/12/2023

El cooperativisme agrari ha incorporat, des de sempre, principis i valors que actualment es veuen reflectits en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per les Nacions Unides en el marc de l’Agenda 2030. Aquests ODS incideixen en cinc dimensions: persones, prosperitat, planeta, aliances i pau.

La FCAC identifica i fomenta 20 bones pràctiques de les cooperatives de producció, transformació i comercialització d’oli d’oliva

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha treballat per identificar 20 bones pràctiques de les cooperatives del sector d’oli d’oliva relacionades amb aquests objectius.

Persones

Les cooperatives de l’oli posen la persona al centre i contribueixen a l’equilibri territorial creant riquesa i llocs de treball per a la població.

No en va, sector agrari gestiona el 89% del territori de Catalunya. Unes 120.000 hectàrees són d’olivera, dos terços de les quals estan vinculades a les cooperatives.

D’altra banda, un 65% de les 61 seccions de crèdit catalanes pertanyen a cooperatives amb secció d’oli. Aquestes entitats donen servei als habitants dels pobles i a 33 municipis són les úniques que presten servei financer.

El sector també treballa per promoure la igualtat de gènere i l’empoderament de la dona.

Prosperitat

Reduir la bretxa digital del sector agroalimentari és essencial. Les cooperatives de l’oli volen millorar les eines digitals, optimitzar els processos i la gestió de la informació.

Més enllà de la prosperitat pròpia, són solidàries i s’impliquen per reduir el malbaratament alimentari amb entitats com el Banc d’Aliments i Espigoladors. A més, col·laboren amb empreses amb personal vulnerable o amb risc d’exclusió social.

Aliances

És habitual que les cooperatives d’oli estableixin aliances. En el mateix sector, fins a 65 cooperatives oleícoles formen part de les cinc denominacions d’origen catalanes -19 a DOP Les Garrigues, 31 a la DOP Siurana, 8 a la DOP Oli de la Terra Alta, 5 a la DOP Oli Baix Ebre-Montsià i 2 a DOP Oli de l’Empordà.

Les cooperatives també s’uneixen per promocionar el producte cooperatiu i per divulgar el patrimoni industrial i cultural de l’oli.

Les aliances són especialment rellevants per millorar la competitivitat mitjançant la fusió de molins cooperatius i la creació d’empreses participades per cooperatives oleícoles.

En última instància, un total de 95 cooperatives amb activitat en l’oli d’oliva conformen una gran aliança associades a la FCAC. També participen en l’àmbit de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, CoopCat, centres de recerca i universitats, entre d’altres.

Planeta

El sector de l’oli es mostra implicat en la sostenibilitat mediambiental i el futur del planeta.

Quant a l’energia renovable, més d’un 25% cooperatives ja disposen de plaques solars o calderes de biomassa i s’han creat dues comunitats energètiques.

També inverteixen en tecnologia per reduir el volum d’aigua residual i millorar l’eficiència energètica, alhora que innoven processos. A més, s’avança en l’ecodisseny d’envasos i embalatges per reduir petjada de CO2.

La majoria compten amb personal tècnic ADV per assolir una producció respectuosa amb el medi, 25 cooperatives fan producció integrada i el nombre d’hectàrees de producció ecològica augmenta.

Alhora, les cooperatives de l’oli aposten per l’aprofitament dels subproductes derivats de la seva activitat.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

11.06.2025

Recursos cabdals per al sector agrari

06/2025

Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...

11.06.2025

SCRAP per a envasos

06/2025

La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...

11.06.2025

Millorar la competitivitat del vi

06/2025

A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...

11.06.2025

"La col·laboració amb la FCAC és una aposta estratègica i de futur per a Caprabo"

06/2025

Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...

10.06.2025

Cooperatives agroalimentàries i sostenibilitat amb persones

06/2025

Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...

10.06.2025

La cultura de l'oli d'oliva a la Granadella

06/2025

L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya