La manca de pluges a Catalunya des de final de l’any 2020 està malmetent la vinya, que és un conreu de secà, a moltes parts del territori. Es preveu que la producció dels cellers cooperatius disminuirà un 50% en relació amb una campanya de plena producció.
La davallada de la producció serà especialment greu a zones del Penedès i el Baix Camp, on es perdria el 80% de la collita i podrien arribar a morir ceps. A l’Empordà i la Terra Alta, la incidència serà menor.
Les cooperatives, com ja va succeir la campanya passada, registrarien un descens de la producció superior a la mitjana de Catalunya, degut a una major presència de cooperatives a la zona més afectada, segons les dades del Registre vitivinícola de Catalunya. Això és preocupant per la seva incidència en el cost d’elaboració del vi que, en gran mesura, depèn de la producció.
Segons l’informe de l’INCAVI sobre l’elaboració del vi, la campanya passada els costos se situaven en 0,17 euros per litre mentre que, enguany, aquest cost es veuria incrementat en més d’un 30%, superant els 20 cèntims per litre en la major part de casos.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha sol·licitat ajuts destinats a compensar les pèrdues de les cooperatives que comercialitzen vi i estan ubicades a les comarques més afectades per la sequera. L’objectiu és garantir la continuïtat dels cellers front la caiguda de la producció i de la facturació, tenint en compte que les cooperatives segueixen obligades a fer front a despeses fixes.
Joan Josep Raventós, responsable de vi de la FCAC, demana suport per pal·liar els efectes de la manca de producte a les cooperatives i argumenta que “ens trobem en una campanya molt difícil, amb una davallada històrica de la producció i la possibilitat de conseqüències nefastes com l’abandonament de terres o falta de viabilitat de les nostres empreses. Cal que l’Administració estableixi ajuts directes i mesures de caire fiscal i laboral que permetin la sostenibilitat del teixit cooperatiu”.
Finalment, cal tenir present que un problema afegit a l’increment de costos i la manca de producte seria el risc que moltes empreses no puguin atendre els seus clients i perdin mercats que han costat molt de conquerir.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...
Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...
La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...
La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...
Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...
La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...
La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h