Carregant web FCAC

OPINIÓ

El preu de l’oli

Antoni Galceran, responsable oli d'oliva FCAC

14/12/2023
Antoni Galceran, responsable d'oli d'oliva de la FCAC
Antoni Galceran, responsable d'oli d'oliva de la FCAC © FCAC

Les cooperatives agràries elaborem el 72% del total d’oli d’oliva de Catalunya i, essencialment, comercialitzem oli verge extra.

Aquest és un producte amb moltes virtuts però, massa vegades, fins i tot des del mateix sector, no li hem sabut donar el valor que li correspon en l’àmbit gastronòmic, d’expressió d’un territori, tradició, garantia de qualitat i d’origen; a més dels beneficis per a la nostra salut.

Arran de la sequera dels darrers anys, ens trobem que la collita, per segon any consecutiu, tornarà a ser inferior a la mitjana de 32.000 tones i se situarà en unes 20.000 tones.

La situació no és la mateixa a tot el territori i en algunes zones sí que hi haurà un increment de collita, però el cert és que no hi ha precedents de dues campanyes consecutives de baixa producció en el conjunt de Catalunya.

Aquesta sensació d’escassedat és la que s’està traslladant al mercat i provoca una evolució a l’alça del preu en origen de l’oli.

El sector productor no ens enriquim

Ara bé, aquest increment de preus no està suposant, ni molt menys, un benefici real per al sector perquè, si no disposem de producció, no podem obtenir benefici.

L’augment dels costos i el davallada de la producció no es veuen, ni de lluny, compensats per la pujada de preu de l’oli perquè les cooperatives no hem traslladat al consumidor l’encariment que patim en la producció d’olives, l’elaboració i l’envasat.

La FCAC aconsegueix un ajut de minimis per a un sector que no s’enriqueix amb l’increment del preu de l’oli, perquè pateix una disminució de la producció i l’increment dels costos d’elaboració

Ajuts de minimis

Davant d’aquesta crisi i des de començaments d’any, quan ja prevèiem que la campanya seria complicada, la FCAC vam sol·licitar a la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural l’aprovació d’un ajut a les cooperatives que es quedarien sense producció en un context d’increment de costos.

Fins al juliol, vam estar treballant en el disseny d’una proposta d’ajut en base a les pèrdues de les cooperatives. Finalment hem aconseguit que la nostra demanda es tradueixi en els ajuts de minimis per a cooperatives afectades per la sequera de la campanya 2022/23 que el Govern publicarà properament.

Un preu just i equitatiu

Més enllà d’aquesta mesura, la FCAC entenem que caldria evitar tornar a preus per sota dels 3 euros, utilitzant l’oli d’oliva com a producte reclam per part de la distribució. La situació òptima seria un mercat estable, evitant la volatilitat però amb marges suficients perquè els agricultors i les cooperatives puguem guanyar-nos la vida de manera digna.

Estem convençuts que seria un greu error -i insostenible per al sector productor- tornar a veure l’oli verge extra per sota dels 3 euros/litre i amb un diferencial de preus realment escàs entre les categories verge extra, verge i llampant.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

11.06.2025

Recursos cabdals per al sector agrari

06/2025

Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...

11.06.2025

SCRAP per a envasos

06/2025

La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...

11.06.2025

Millorar la competitivitat del vi

06/2025

A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...

11.06.2025

"La col·laboració amb la FCAC és una aposta estratègica i de futur per a Caprabo"

06/2025

Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...

10.06.2025

Cooperatives agroalimentàries i sostenibilitat amb persones

06/2025

Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...

10.06.2025

La cultura de l'oli d'oliva a la Granadella

06/2025

L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya