La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha presentat el Pla col·lectiu de prevenció de pèrdues i malbaratament en el sector de la fruita dolça al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat. L’objectiu de la iniciativa és seguir avançant en l’optimització de l’aprofitament de la fruita per part de les cooperatives, que concentren la meitat de la fruita dolça que es produeix a Catalunya.
A més d’esdevenir un instrument clau per definir i implementar accions que permetin minimitzar, encara més, les pèrdues de producte, també és una eina útil de responsabilitat social corporativa. Per a la seva elaboració, s’ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Espigoladors.
D’altra banda, la proposta de la Federació s’emmarca en la Llei 3/2020, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, que obligarà totes les empreses alimentàries catalanes a disposar d’aquest tipus de plans.
Josep Lluís Escuer, responsable d’aprofitament alimentari de la FCAC, explica que “des de fa diversos anys, la Federació i les cooperatives treballem conjuntament per sensibilitzar sobre el valor dels aliments i per donar sortida als productes que resulten descartats del circuit comercial per motius com els excedents comercials o raons estètiques. El nostre objectiu és seguir millorant la gestió dels residus alimentaris evitables”.
Les pèrdues a les cooperatives ja són inferiors al 0,33% en poma, préssec i nectarina i al 0,85% en pera
El pla presentat per la Federació defineix els fluxos del procés productiu de la fruita dolça i quantifica les pèrdues per malbaratament. En aquest sentit, les pèrdues de producte a les cooperatives agràries ja són inferiors al 0,33% en el cas de poma, préssec i nectarina i al 0,85% en pera. Es tracta de xifres molt baixes, que demostren com s’està treballant per no malbaratar producte.
Junt amb la definició d’accions per continuar treballant en la reducció de les pèrdues, s’identifiquen els punts crítics del procés i es contempla la formació del personal per a la prevenció del malbaratament.
La validació d’aquest Pla col·lectiu per part del DACC permetrà que les cooperatives interessades s’hi puguin adherir.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...
Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...
La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...
A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...
Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...
Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...
L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h