Carregant web FCAC

ENS INSPIRA

Coselva, premi PITA per construir un molí sostenible

Amb un sistema pioner d'extracció d'oli al buit i coberta vegetal, les instal·lacions no tenen impacte ambiental i funcionen amb energia solar, reciclatge d’aigües i reutilització del pinyol per a calefacció

04/04/2024

La Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de la Selva del Camp - COSELVA ha estat l’empresa guanyadora en la modalitat Agroindústria dels PITA arran de la construcció d’un nou molí que integra un sistema pioner d’extracció d’oli al buit, en lloc del premsat tradicional. Aquest factor permet obtenir una millor conservació dels polifenols i altres compostos aromàtics del seu oli d’oliva verge extra “Antara”.

El molí facilita un millor rendiment de les olives i com millores ambientals, com la coberta vegetal amb plaques solars que proporcionen gran part de l’energia emprada, una caldera calefactant alimentada amb el pinyol sobrant de la moltura de l’oli i el reciclatge de les aigües utilitzades durant el procés d’elaboració de l’oli.

Per a la construcció del molí, s’ha fet una inversió de 5 milions d’euros. Les instal·lacions de 4.000 metres quadrats i llum natural, han estat dissenyades per l’arquitecta Núria Salvador i tenen un format de “green village”.

Pere Ferré, director general de Coselva, explica que “és un orgull que una cooperativa sigui reconeguda com la millor empresa en innovació i tecnologia de Catalunya. A més del nostre compromís amb la sostenibilitat, ens mantenim també fidels a la responsabilitat social amb l’entorn, garantint la continuïtat de l’activitat agrària cooperativitzada i la prestació de serveis a petits municipis de la comarca del Baix Camp per tal d’evitar l’abandonament del territori rural”.

Els últims anys, Coselva ha sumat les cooperatives de l’Aleixar, Vilaplana i Castellvell del Camp, a més de la SAT Fruitscamp.

Coselva agrupa uns 2.300 socis que sumen una producció anual de 2 milions de quilos d’olives, 3 milions de quilos d’avellana i 500 tones d’ametlla.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
13.11.2024

IMPULS.COOP

11/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...

13.11.2024

"La burocràcia és un escull per als professionals del sector"

11/2024

Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...

13.11.2024

Reunió bilateral amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

11/2024

La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...

13.11.2024

La fruita seca, en perill

11/2024

La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...

12.11.2024

La collita d'oli torna a caure un 50% a Catalunya

11/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...

12.11.2024

La campanya d’arròs recupera la normalitat

11/2024

Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...

12.11.2024

La sequera segueix sent la protagonista de la verema

11/2024

La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...

12.11.2024

Formant una nova generació de pagesos amb TANGO Circular

11/2024

La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya