Carregant web FCAC

ENS INSPIRA

Coselva, premi PITA per construir un molí sostenible

Amb un sistema pioner d'extracció d'oli al buit i coberta vegetal, les instal·lacions no tenen impacte ambiental i funcionen amb energia solar, reciclatge d’aigües i reutilització del pinyol per a calefacció

04/04/2024

La Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de la Selva del Camp - COSELVA ha estat l’empresa guanyadora en la modalitat Agroindústria dels PITA arran de la construcció d’un nou molí que integra un sistema pioner d’extracció d’oli al buit, en lloc del premsat tradicional. Aquest factor permet obtenir una millor conservació dels polifenols i altres compostos aromàtics del seu oli d’oliva verge extra “Antara”.

El molí facilita un millor rendiment de les olives i com millores ambientals, com la coberta vegetal amb plaques solars que proporcionen gran part de l’energia emprada, una caldera calefactant alimentada amb el pinyol sobrant de la moltura de l’oli i el reciclatge de les aigües utilitzades durant el procés d’elaboració de l’oli.

Per a la construcció del molí, s’ha fet una inversió de 5 milions d’euros. Les instal·lacions de 4.000 metres quadrats i llum natural, han estat dissenyades per l’arquitecta Núria Salvador i tenen un format de “green village”.

Pere Ferré, director general de Coselva, explica que “és un orgull que una cooperativa sigui reconeguda com la millor empresa en innovació i tecnologia de Catalunya. A més del nostre compromís amb la sostenibilitat, ens mantenim també fidels a la responsabilitat social amb l’entorn, garantint la continuïtat de l’activitat agrària cooperativitzada i la prestació de serveis a petits municipis de la comarca del Baix Camp per tal d’evitar l’abandonament del territori rural”.

Els últims anys, Coselva ha sumat les cooperatives de l’Aleixar, Vilaplana i Castellvell del Camp, a més de la SAT Fruitscamp.

Coselva agrupa uns 2.300 socis que sumen una producció anual de 2 milions de quilos d’olives, 3 milions de quilos d’avellana i 500 tones d’ametlla.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
17.03.2025

Les seccions de crèdit avui

03/2025

A Catalunya, hi ha 55 cooperatives agràries amb secció de crèdit que presten els seus serveis a 72 poblacions i tenen un paper clau per combatre...

17.03.2025

Campanya amb poca producció i davallada de preu a l'oli d'oliva

03/2025

Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les...

17.03.2025

L'impacte del reglament de benestar animal

03/2025

El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria...

17.03.2025

La climatologia malmet la collita de cítrics

03/2025

La campanya de cítrics a les Terres de l'Ebre ha estat marcada per una suma d’adversitats climàtiques que han afectat significativament la...

17.03.2025

Mesures de suport per la sequera i la DANA

03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha participat a la Taula Agrària en què s’ha concretat un nou paquet de mesures per fer...

14.03.2025

"Les cooperatives són un actiu clau en el desenvolupament local del país"

03/2025

Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar la trajectòria laboral al Bages i, de 2004 i a 2007, quan va tenir...

14.03.2025

Formació, factor clau per a l'èxit empresarial

03/2025

Les cooperatives agràries són entitats estratègiques per al desenvolupament econòmic i social del sector primari. La seva competitivitat i...

14.03.2025

Mallart Artesans Xarcuters, la primera xarcuteria que fa la botifarra a l'exclusió

03/2025

Mallart Artesans Xarcuters és un projecte de transformació social impulsat per la Fundació Mas Albornà, dedicada a la inserció sociolaboral de...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya