La Comissió Europea ha publicat recentment una revisió de la normativa sobre el benestar dels animals durant el transport.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, mitjançant Cooperatives Agràries d’Espanya i la representació europea del COPA-COGECA, hem manifestat el nostre desacord amb els arguments exposats. A més, un total de 14 organitzacions del sector carni-ramader estem treballant conjuntament perquè es recondueixin unes mesures que considerem discriminatòries i sense base científica.
Ramon Armengol, responsable de ramaderia de la FCAC, argumenta que “per als ramaders i les cooperatives agràries, el benestar dels animals és la màxima prioritat. Si bé la proposta de la Comissió conté determinades millores tècniques, lamentablement la seva aplicació no és realista. L’Estat espanyol és un dels principals països productors de la Unió Europea i el compliment d’aquesta normativa implicaria una disminució de la capacitat productiva i de la competitivitat”.
Les principals preocupacions per a les cooperatives ramaderes són l’increment de l’edat mínima dels animals joves per al transport de més de 100 km a 5 setmanes, el límit de 9 hores de trajecte fins a l’escorxador així com la limitació del temps de transport en general perquè trencaria les cadenes de subministrament, l’exigència de transport en horari nocturn amb temperatures superiors a 30ºC i la reducció del nombre d’animals que es poden transportar en un camió ja que el moviment del vehicle podria provocar lesions.
Aquestes mesures es veurien agreujades per una càrrega administrativa sense precedents i per uns períodes de transició excessivament curts.
A DEBAT, ELS REPTES DEL SECTOR La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha organitzat una sessió de treball a Lleida adreçada a les cooperatives ramaderes, lleteres i pinsaires amb la finalitat d’analitzar eines clau per fer front als desafiaments del sector. La jornada va comptar amb la participació de Simona Caselli, presidenta del grup cooperatiu Granarolo-Latte (Granlatte), que va explicar com una petita cooperativa ha esdevingut el major grup italià del sector agroalimentari, amb 13 plantes de producció i més de mil milions d’euros de facturació anuals. La creació de marques, la internacionalització i l’aposta per iogurts i formatges han afavorit que, en deu anys, s’hagi duplicat el volum de llet que gestiona aquest grup cooperatiu. Eduardo Baamonde, president de l’entitat financera Cajamar i anteriorment director general de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, va identifcar els reptes del sistema agroalimentari agrupats en tres blocs: mediambientals, rendibilitat i governança. |
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...
Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...
La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...
La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...
Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...
La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...
La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h