Carregant web FCAC

OPINIÓ

Fer cava en temps de sequera

JOAN JOSEP RAVENTÓS | responsable vi i cava FCAC

03/06/2024
Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava FCAC
Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava FCAC © FCAC

La sequera persistent que patim a Catalunya, i en particular a la regió del Cava, ha plantejat desafiaments significatius per al sector vitivinícola.

La reducció en la producció de raïm i ampolles ha estat notable, i s’ha generat preocupació i incertesa entre els productors. En aquest context de crisi climàtica, el Consell Regulador de la DO Cava ha decidit adoptar mesures extraordinàries per protegir la sostenibilitat del sector amb vista a la propera campanya.

Alhora, a final de l’any passat, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va organitzar una jornada sobre la gestió de les vinyes en període de sequera i col·labora perquè les cooperatives coneguin els acords adoptats al si del Consell Regulador.

Entenem que una de les mesures més rellevants que s’han adoptat és la Provisió de Garantia Qualitativa. Aquesta iniciativa va encaminada a establir un fons de vi –una “reserva estratègica”- que ha de complir els rigorosos estàndards de qualitat i traçabilitat de la DO Cava, així com els criteris establerts pel Consell Regulador.

A més, s'han implementat tres mesures específiques i necessàries per abordar necessitats urgents derivades de la sequera.

Es fixa una reserva estratègica de vi amb els estàndards de qualitat de la DO Cava i mesures addicionals front la falta d’aigua

En primer lloc, s'ha autoritzat que els viticultors amb rendiments més alts puguin destinar a la Provisió de Garantia Qualitativa una part de la seva producció, amb la limitació de 15.000 quilos per hectàrea. Aquesta producció addicional estarà subjecta a estrictes regulacions i controls per garantir la seva idoneïtat com a vi base per al Cava.

D’altra banda, es permet una extracció de rendiment superior -entre 67% i 74%-que ha de comptar amb l'autorització i supervisió del Consell Regulador per tal de garantir l'equilibri entre quantitat i qualitat en el producte final.

La darrera mesura  aprovada permet l'ús de raïms de vinyes no inscrites al registre oficial, sempre que no superin el 15% de la producció de cada celler elaborador de vi base. No obstant això, aquesta disposició està sotmesa a l'aprovació del Consell Regulador i a una exhaustiva avaluació de la qualitat del vi.

Aquest conjunt de mesures, malgrat ser temporals per a la verema d'aquest any, reflecteixen el compromís del sector agrari cooperatiu amb la resiliència i la sostenibilitat en un moment de canvis climàtics accelerats.

Els acords assolits, a més, posen de manifest la capacitat del sector per trobar consensos i actuar de manera cohesionada davant els reptes més urgents.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

11.06.2025

Recursos cabdals per al sector agrari

06/2025

Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...

11.06.2025

SCRAP per a envasos

06/2025

La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...

11.06.2025

Millorar la competitivitat del vi

06/2025

A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...

11.06.2025

"La col·laboració amb la FCAC és una aposta estratègica i de futur per a Caprabo"

06/2025

Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...

10.06.2025

Cooperatives agroalimentàries i sostenibilitat amb persones

06/2025

Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...

10.06.2025

La cultura de l'oli d'oliva a la Granadella

06/2025

L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya