La sequera persistent que patim a Catalunya, i en particular a la regió del Cava, ha plantejat desafiaments significatius per al sector vitivinícola.
La reducció en la producció de raïm i ampolles ha estat notable, i s’ha generat preocupació i incertesa entre els productors. En aquest context de crisi climàtica, el Consell Regulador de la DO Cava ha decidit adoptar mesures extraordinàries per protegir la sostenibilitat del sector amb vista a la propera campanya.
Alhora, a final de l’any passat, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va organitzar una jornada sobre la gestió de les vinyes en període de sequera i col·labora perquè les cooperatives coneguin els acords adoptats al si del Consell Regulador.
Entenem que una de les mesures més rellevants que s’han adoptat és la Provisió de Garantia Qualitativa. Aquesta iniciativa va encaminada a establir un fons de vi –una “reserva estratègica”- que ha de complir els rigorosos estàndards de qualitat i traçabilitat de la DO Cava, així com els criteris establerts pel Consell Regulador.
A més, s'han implementat tres mesures específiques i necessàries per abordar necessitats urgents derivades de la sequera.
Es fixa una reserva estratègica de vi amb els estàndards de qualitat de la DO Cava i mesures addicionals front la falta d’aigua
En primer lloc, s'ha autoritzat que els viticultors amb rendiments més alts puguin destinar a la Provisió de Garantia Qualitativa una part de la seva producció, amb la limitació de 15.000 quilos per hectàrea. Aquesta producció addicional estarà subjecta a estrictes regulacions i controls per garantir la seva idoneïtat com a vi base per al Cava.
D’altra banda, es permet una extracció de rendiment superior -entre 67% i 74%-que ha de comptar amb l'autorització i supervisió del Consell Regulador per tal de garantir l'equilibri entre quantitat i qualitat en el producte final.
La darrera mesura aprovada permet l'ús de raïms de vinyes no inscrites al registre oficial, sempre que no superin el 15% de la producció de cada celler elaborador de vi base. No obstant això, aquesta disposició està sotmesa a l'aprovació del Consell Regulador i a una exhaustiva avaluació de la qualitat del vi.
Aquest conjunt de mesures, malgrat ser temporals per a la verema d'aquest any, reflecteixen el compromís del sector agrari cooperatiu amb la resiliència i la sostenibilitat en un moment de canvis climàtics accelerats.
Els acords assolits, a més, posen de manifest la capacitat del sector per trobar consensos i actuar de manera cohesionada davant els reptes més urgents.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...
Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...
La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...
La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...
Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...
La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...
La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h