Carregant web FCAC

OPINIÓ

Fer cava en temps de sequera

JOAN JOSEP RAVENTÓS | responsable vi i cava FCAC

03/06/2024
Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava FCAC
Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava FCAC © FCAC

La sequera persistent que patim a Catalunya, i en particular a la regió del Cava, ha plantejat desafiaments significatius per al sector vitivinícola.

La reducció en la producció de raïm i ampolles ha estat notable, i s’ha generat preocupació i incertesa entre els productors. En aquest context de crisi climàtica, el Consell Regulador de la DO Cava ha decidit adoptar mesures extraordinàries per protegir la sostenibilitat del sector amb vista a la propera campanya.

Alhora, a final de l’any passat, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va organitzar una jornada sobre la gestió de les vinyes en període de sequera i col·labora perquè les cooperatives coneguin els acords adoptats al si del Consell Regulador.

Entenem que una de les mesures més rellevants que s’han adoptat és la Provisió de Garantia Qualitativa. Aquesta iniciativa va encaminada a establir un fons de vi –una “reserva estratègica”- que ha de complir els rigorosos estàndards de qualitat i traçabilitat de la DO Cava, així com els criteris establerts pel Consell Regulador.

A més, s'han implementat tres mesures específiques i necessàries per abordar necessitats urgents derivades de la sequera.

Es fixa una reserva estratègica de vi amb els estàndards de qualitat de la DO Cava i mesures addicionals front la falta d’aigua

En primer lloc, s'ha autoritzat que els viticultors amb rendiments més alts puguin destinar a la Provisió de Garantia Qualitativa una part de la seva producció, amb la limitació de 15.000 quilos per hectàrea. Aquesta producció addicional estarà subjecta a estrictes regulacions i controls per garantir la seva idoneïtat com a vi base per al Cava.

D’altra banda, es permet una extracció de rendiment superior -entre 67% i 74%-que ha de comptar amb l'autorització i supervisió del Consell Regulador per tal de garantir l'equilibri entre quantitat i qualitat en el producte final.

La darrera mesura  aprovada permet l'ús de raïms de vinyes no inscrites al registre oficial, sempre que no superin el 15% de la producció de cada celler elaborador de vi base. No obstant això, aquesta disposició està sotmesa a l'aprovació del Consell Regulador i a una exhaustiva avaluació de la qualitat del vi.

Aquest conjunt de mesures, malgrat ser temporals per a la verema d'aquest any, reflecteixen el compromís del sector agrari cooperatiu amb la resiliència i la sostenibilitat en un moment de canvis climàtics accelerats.

Els acords assolits, a més, posen de manifest la capacitat del sector per trobar consensos i actuar de manera cohesionada davant els reptes més urgents.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
03.06.2024

20 propostes al nou Govern català

06/2024

Les setmanes prèvies a les Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va...

03.06.2024

Un nou impuls a les cooperatives

06/2024

Des de fa més de 20 anys, la intercooperació és un dels principals eixos de treball de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Una...

03.06.2024

Benestar animal en el transport

06/2024

La Comissió Europea ha publicat recentment una revisió de la normativa sobre el benestar dels animals durant el transport. La Federació de...

03.06.2024

Un any del tancament del Canal d'Urgell per la sequera

06/2024

El 25 d’abril es va complir un any dels tancament del Canal d’Urgell a causa de la sequera, una situació esdevinguda per primera vegada en 161...

03.06.2024

Ajuts a cooperatives i productors d’oli

06/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha valorat positivament la publicació dels ajuts del Departament d’Acció Climàtica,...

03.06.2024

"Catalunya lidera el nombre de cooperatives a l'Estat amb un model propi reconegut internacionalment"

06/2024

Casat amb una aranesa i pare de dues noies. Enamorat de les tres, de la muntanya, l’handbol i l’associacionisme. Arquitecte Tècnic...

03.06.2024

Treballant amb les cooperatives per promoure el relleu

06/2024

De tothom és conegut que el sector agrari català té una problemàtica d'envelliment de la massa social productiva. Més del 38% dels socis...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya