La sequera persistent que patim a Catalunya, i en particular a la regió del Cava, ha plantejat desafiaments significatius per al sector vitivinícola.
La reducció en la producció de raïm i ampolles ha estat notable, i s’ha generat preocupació i incertesa entre els productors. En aquest context de crisi climàtica, el Consell Regulador de la DO Cava ha decidit adoptar mesures extraordinàries per protegir la sostenibilitat del sector amb vista a la propera campanya.
Alhora, a final de l’any passat, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va organitzar una jornada sobre la gestió de les vinyes en període de sequera i col·labora perquè les cooperatives coneguin els acords adoptats al si del Consell Regulador.
Entenem que una de les mesures més rellevants que s’han adoptat és la Provisió de Garantia Qualitativa. Aquesta iniciativa va encaminada a establir un fons de vi –una “reserva estratègica”- que ha de complir els rigorosos estàndards de qualitat i traçabilitat de la DO Cava, així com els criteris establerts pel Consell Regulador.
A més, s'han implementat tres mesures específiques i necessàries per abordar necessitats urgents derivades de la sequera.
Es fixa una reserva estratègica de vi amb els estàndards de qualitat de la DO Cava i mesures addicionals front la falta d’aigua
En primer lloc, s'ha autoritzat que els viticultors amb rendiments més alts puguin destinar a la Provisió de Garantia Qualitativa una part de la seva producció, amb la limitació de 15.000 quilos per hectàrea. Aquesta producció addicional estarà subjecta a estrictes regulacions i controls per garantir la seva idoneïtat com a vi base per al Cava.
D’altra banda, es permet una extracció de rendiment superior -entre 67% i 74%-que ha de comptar amb l'autorització i supervisió del Consell Regulador per tal de garantir l'equilibri entre quantitat i qualitat en el producte final.
La darrera mesura aprovada permet l'ús de raïms de vinyes no inscrites al registre oficial, sempre que no superin el 15% de la producció de cada celler elaborador de vi base. No obstant això, aquesta disposició està sotmesa a l'aprovació del Consell Regulador i a una exhaustiva avaluació de la qualitat del vi.
Aquest conjunt de mesures, malgrat ser temporals per a la verema d'aquest any, reflecteixen el compromís del sector agrari cooperatiu amb la resiliència i la sostenibilitat en un moment de canvis climàtics accelerats.
Els acords assolits, a més, posen de manifest la capacitat del sector per trobar consensos i actuar de manera cohesionada davant els reptes més urgents.
A Catalunya, hi ha 55 cooperatives agràries amb secció de crèdit que presten els seus serveis a 72 poblacions i tenen un paper clau per combatre...
Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les...
El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria...
La campanya de cítrics a les Terres de l'Ebre ha estat marcada per una suma d’adversitats climàtiques que han afectat significativament la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha participat a la Taula Agrària en què s’ha concretat un nou paquet de mesures per fer...
Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar la trajectòria laboral al Bages i, de 2004 i a 2007, quan va tenir...
Les cooperatives agràries són entitats estratègiques per al desenvolupament econòmic i social del sector primari. La seva competitivitat i...
Mallart Artesans Xarcuters és un projecte de transformació social impulsat per la Fundació Mas Albornà, dedicada a la inserció sociolaboral de...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h