“Sóc un agricultor optimista”. Així es defineix Jaume Morreres, que presideix la Cooperativa de Soses. “Formo part de la tercera generació d’agricultors de la família i aquesta era la meva vocació des de petit”.
“Quan el pare –que també havia presidit la cooperativa- es va jubilar, vaig modernitzar l’empresa introduint tecnologia, estacions meteorològiques i regs domotitzats. També vaig impulsar una ampliació de l’explotació perquè fos viable per mantenir econòmicament una família ja que els marges s’han retallat molt en vint anys”.
En Jaume, a més, aposta per plantar varietats punteres. “Nosaltres fem préssec, nectarina i paraguaios i, per estar a l’última, hem de fer reconversió varietal cada any”.
“Ara, un agricultor és un empresari que ha de gestionar centres de cost, estudis financers, planificació a deu anys vista... i ho hem de fer en un món molt competitiu i tenint cura del medi ambient. A la Cooperativa de Soses estem treballant per tenir tota la producció neutra quant a petjada de carboni l’any 2030”.
"Hi ha relleu, gent jove i formada que defensa l’agricultura. Som una generació diferent, amb noves idees i àgils a l’hora de prendre decisions"
Aquesta cooperativa es diferencia de la resta perquè de les nou persones de consell rector n’hi ha cinc que tenen menys de 40 anys. Això ens emplena d’orgull. Hi ha relleu, gent jove i formada que defensa l’agricultura. Som una generació diferent, amb noves idees i àgils a l’hora de prendre decisions”.
Les dificultats de contractació i l’excessiva burocràcia són problemàtiques que se sumen a una meteorologia adversa. “El sector primari hem estat els primers a patir els efectes del canvi climàtic. Cal maximitzar els recursos hídrics i per això, nosaltres ja estem treballant per modernitzar el reg de tots el socis”.
Tota aquesta evolució amb un objectiu: “M’agradaria que el futur de l’agricultura sigui sostenible i que els meus fills, si algun dia s’hi volen dedicar, la vegin com una opció positiva. Canviem la manera de treballar, i endavant!”
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...
Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...
La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...
La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...
Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...
La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...
La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h