Carregant web FCAC

RETRAT

Jaume Morreres, productor de fruita de pinyol al Segrià

És soci i president de la Cooperativa de Soses

12/11/2024

“Sóc un agricultor optimista”. Així es defineix Jaume Morreres, que presideix la Cooperativa de Soses. “Formo part de la tercera generació d’agricultors de la família i aquesta era la meva vocació des de petit”.

“Quan el pare –que també havia presidit la cooperativa- es va jubilar, vaig modernitzar l’empresa introduint tecnologia, estacions meteorològiques i regs domotitzats. També vaig impulsar una ampliació de l’explotació perquè fos viable per mantenir econòmicament una família ja que els marges s’han retallat molt en vint anys”.

En Jaume, a més, aposta per plantar varietats punteres. “Nosaltres fem préssec, nectarina i paraguaios i, per estar a l’última, hem de fer reconversió varietal cada any”.

“Ara, un agricultor és un empresari que ha de gestionar centres de cost, estudis financers, planificació a deu anys vista... i ho hem de fer en un món molt competitiu i tenint cura del medi ambient. A la Cooperativa de Soses estem treballant per tenir tota la producció neutra quant a petjada de carboni l’any 2030”.

"Hi ha relleu, gent jove i formada que defensa l’agricultura. Som una generació diferent, amb noves idees i àgils a l’hora de prendre decisions"

Aquesta cooperativa es diferencia de la resta perquè de les nou persones de consell rector n’hi ha cinc que tenen menys de 40 anys. Això ens emplena d’orgull. Hi ha relleu, gent jove i formada que defensa l’agricultura. Som una generació diferent, amb noves idees i àgils a l’hora de prendre decisions”.

Les dificultats de contractació i l’excessiva burocràcia són problemàtiques que se sumen a una meteorologia adversa. “El sector primari hem estat els primers a patir els efectes del canvi climàtic. Cal maximitzar els recursos hídrics i per això, nosaltres ja estem treballant per modernitzar el reg de tots el socis”.

Tota aquesta evolució amb un objectiu: “M’agradaria que el futur de l’agricultura sigui sostenible i que els meus fills, si algun dia s’hi volen dedicar, la vegin com una opció positiva. Canviem la manera de treballar, i endavant!”

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

11.06.2025

Recursos cabdals per al sector agrari

06/2025

Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...

11.06.2025

SCRAP per envasos

06/2025

La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...

11.06.2025

Millorar la competitivitat del vi

06/2025

A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...

11.06.2025

"La col·laboració amb la FCAC és una aposta estratègica i de futur per a Caprabo"

06/2025

Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...

10.06.2025

Cooperatives agroalimentàries i sostenibilitat amb persones

06/2025

Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...

10.06.2025

La cultura de l'oli d'oliva a la Granadella

06/2025

L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya