Carregant web FCAC

La sequera segueix sent la protagonista de la verema

12/11/2024

La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua marcada per la sequera amb un règim pluviomètric molt inferior a la mitjana dels darrers trenta anys.

Els majors dèficits de collita han quedat localitzats en àrees del Baix Camp, el litoral de l’Empordà, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Priorat. En aquests indrets la precipitació ha suposat només entre el 50% i el 70% del valor normal, sense arribar als 400 mm ni tan sols als 200 mm a determinades zones.

En el cas concret de la Terra Alta, es trobaria molt per sota del seu potencial productiu. A l’Empordà la davallada seria del 30 al 50%, esdevenint la collita més curta dels darrers anys.

Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, alerta que “ni algunes pedregades puntuals ni les pluges estivals, que en alguns casos han tacat de míldiu les vinyes, no han pogut amagar la greu problemàtica a molts punts del territori. Si el canvi climàtic ens porta més sequeres els cultius de secà deixaran de ser competitius, i la manca d’infraestructures hidràuliques i les dificultats de relleu generacional podrien portar a una pèrdua de terres de conreu sense precedents”.

Les previsions abans de començar la verema apuntaven a una collita superior a la campanya passada, però enguany s’ha vist que, tot i la recuperació dels ceps, aquests no han donat el fruit esperat. Es fan palesos els efectes de la prolongada manca d’aigua i el cep ha preferit guarir-se que donar més quilos de raïm.

Així doncs, la collita seria fins i tot més curta que la de l’any passat. A la majoria de zones productores se situaria en un 10% inferior a la campanya 2023-24, que es tradueix en una caiguda del 40% respecte una campanya normal.

En el cas de la zona Cava, la manca de raïm es veuria compensada per un increment del rendiment de premsa, que abocarà més litres de vi a un col·lectiu deficitari en la seva elaboració.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

11.06.2025

Recursos cabdals per al sector agrari

06/2025

Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...

11.06.2025

SCRAP per a envasos

06/2025

La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...

11.06.2025

Millorar la competitivitat del vi

06/2025

A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...

11.06.2025

"La col·laboració amb la FCAC és una aposta estratègica i de futur per a Caprabo"

06/2025

Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...

10.06.2025

Cooperatives agroalimentàries i sostenibilitat amb persones

06/2025

Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...

10.06.2025

La cultura de l'oli d'oliva a la Granadella

06/2025

L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya