La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua marcada per la sequera amb un règim pluviomètric molt inferior a la mitjana dels darrers trenta anys.
Els majors dèficits de collita han quedat localitzats en àrees del Baix Camp, el litoral de l’Empordà, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Priorat. En aquests indrets la precipitació ha suposat només entre el 50% i el 70% del valor normal, sense arribar als 400 mm ni tan sols als 200 mm a determinades zones.
En el cas concret de la Terra Alta, es trobaria molt per sota del seu potencial productiu. A l’Empordà la davallada seria del 30 al 50%, esdevenint la collita més curta dels darrers anys.
Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, alerta que “ni algunes pedregades puntuals ni les pluges estivals, que en alguns casos han tacat de míldiu les vinyes, no han pogut amagar la greu problemàtica a molts punts del territori. Si el canvi climàtic ens porta més sequeres els cultius de secà deixaran de ser competitius, i la manca d’infraestructures hidràuliques i les dificultats de relleu generacional podrien portar a una pèrdua de terres de conreu sense precedents”.
Les previsions abans de començar la verema apuntaven a una collita superior a la campanya passada, però enguany s’ha vist que, tot i la recuperació dels ceps, aquests no han donat el fruit esperat. Es fan palesos els efectes de la prolongada manca d’aigua i el cep ha preferit guarir-se que donar més quilos de raïm.
Així doncs, la collita seria fins i tot més curta que la de l’any passat. A la majoria de zones productores se situaria en un 10% inferior a la campanya 2023-24, que es tradueix en una caiguda del 40% respecte una campanya normal.
En el cas de la zona Cava, la manca de raïm es veuria compensada per un increment del rendiment de premsa, que abocarà més litres de vi a un col·lectiu deficitari en la seva elaboració.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...
Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...
La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...
La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...
Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...
La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h