La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció mitjana històrica d’oli d’oliva. La collita se situaria en unes 16.500 tones front les 32.674 tones de la campanya 2023/24, i seria força similar a les 15.084 tones de 2022/23.
Antoni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la FCAC, alerta que “a dues de les tres darreres collites, la producció final d’oli és gairebé la meitat d’una campanya mitjana. Això té una afectació molt important i suposa un increment notable de les despeses de les cooperatives, que, en alguns casos, podrien arribar a no obrir els molins si l’escassa producció no pogués cobrir els costos de l’activitat”.
Les condicions meteorològiques de les properes setmanes podrien incrementar lleugerament l’estimació, però no seria un augment rellevant perquè, després de la floració i el quallat, ja s’observava que l’olivera no estava prou carregada. A més, posteriorment els arbres han expulsat part del fruit per falta d’aigua.
LES XIFRES PER ZONES PRODUCTORES
La davallada més important seria a les comarques de Tarragona, sobretot al Baix Ebre i Montsià -on es concentra la major producció d’oli de Catalunya en una collita normal- i a Camp de Tarragona. En conjunt, es baixaria de 23.125 tones a només 8.000.
A Lleida, la producció cauria un 20%, passant de 8.813 a 7.000 tones. Mentre el reg de suport salvaria la collita en algunes zones, en el secà seria molt escassa. Finalment, s’espera una lleugera millora a Girona i Barcelona i arribar a 1.500 tones.
En el conjunt d’Espanya s’obtindria una producció aproximada de 1.290.000 tones i es recuperaria la mitjana estatal després de dues campanyes en què no s’arribava a 850.000 tones.
La resta de països productors d’oli a nivell mundial no es preveu que tinguin una gran collita. Per tant, oferta i demanda quedarien equilibrades i el preu del verge extra en origen no hauria de caure per sota de llindars que perjudiquen la sostenibilitat del sector.
PREMIS MILLORS OLIS OLIVA VERGE EXTRA DE CATALUNYA
En aquest context, per fomentar la promoció, la comercialització i el consum dels olis verge extra catalans de qualitat superior, s’han creat els Premis Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya.
Les categories dels premis són fruitat verd intens, fruitat verd mitjà, fruitat verd lleuger i fruitat madur. A més, se seleccionaran els millors olis de producció ecològica, monovarietals i de varietats autòctones.
També hi haurà reconeixements per als olis amb millors opcions de maridatge i per aquells que es presentin amb un embalatge més innovador i atractiu.
El 13 de desembre tindrà lloc la ‘Nit de l’Oli’ a La Fatarella i es lliuraran els premis als guanyadors de les diferents categories.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...
Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...
La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...
La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...
Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...
La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...
La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h