Carregant web FCAC

OPINIÓ

La fruita seca, en perill

JOSEP PERE COLAT | responsable de fruita seca FCAC

13/11/2024

La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca que, afegit a la crisi de preus, dibuixa un escenari complicat.

Les altes temperatures i la falta d’aigua dels darrers anys han afectat el desenvolupament adequat dels cultius d’ametlla, avellana i garrofa, i han provocat una davallada de la producció que actualment és sensiblement inferior a les collites considerades dins de la normalitat.

A Catalunya, la fruita seca és un sector format majoritàriament per explotacions de secà, que són les que més han patit reduccions de producció, tot i que la situació és especialment delicada per a l’avellaner. En aquest sector, fins i tot s’han donat casos d’arbres morts a zones de regadiu, com les de l’àrea del Pantà de Riudecanyes.

A més, el descens de la producció agrícola a causa de l’emergència climàtica afecta al conreu i en conseqüència posa en risc la sostenibilitat econòmica de productors i empreses cooperatives.

"La caiguda de la producció i la crisi de creus poden provocar l’abandonament del conreu a un sector estratègic per a l’equilibri territorial"

Per això, si no s’aconsegueix revertir la situació, arribarà un moment que no serà viable la continuïtat de l’activitat agrària i cal tenir molt presents les greus implicacions per a equilibri territorial que comportaria l’abandonament de la producció de fruita seca a zones de secà: a molts territoris, aquest és dels pocs cultius que es poden mantenir.

D’altra banda, la pressió del mercat exterior és creixent i repercuteix negativament en el preu del producte. En el cas de l’ametlla, està arribant producte de Califòrnia a preus molt baixos que enfonsa el nostre mercat i, si bé les plantacions intensives en regadiu fan augmentar les xifres totals de producció catalana, a les zones de secà els rendiments són cada vegada més baixos.

Es precís que les institucions públiques aprovin mesures urgents i eficaces per donar suport al sector.

Entre les demandes de la FCAC en aquest sentit s’inclou una redefinició dels ecorègims de la PAC, que no encaixen bé amb les peculiaritats dels cultius llenyosos en secà a les zones mediterrànies. També són necessàries inversions en infraestructures de regadiu que garanteixin l’aigua als arbres, així com millorar les condicions de les assegurances per al sector. De forma complementària, per a les explotacions amb arbres morts caldria establir un pla d’arrancada i replantació.

Addicionalment, aquests cultius estan patint problemes sanitaris importants que amenacen les produccions i contra els quals es disposa de pocs productes autoritzats i eficaços.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

11.06.2025

Recursos cabdals per al sector agrari

06/2025

Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...

11.06.2025

SCRAP per a envasos

06/2025

La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...

11.06.2025

Millorar la competitivitat del vi

06/2025

A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...

11.06.2025

"La col·laboració amb la FCAC és una aposta estratègica i de futur per a Caprabo"

06/2025

Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...

10.06.2025

Cooperatives agroalimentàries i sostenibilitat amb persones

06/2025

Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...

10.06.2025

La cultura de l'oli d'oliva a la Granadella

06/2025

L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya