Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les cotitzacions de l’oli d’oliva.
En començar la nova collita, es va generar un context d’incertesa i de caiguda de preus inexplicable. Entenem que aquesta situació va estar provocada per diversos factors, especialment per la presa de decisió d’alguns agricultors -no vinculats a cooperatives- de vendre el seu producte intentant rebre beneficis abans d’una possible caiguda de les cotitzacions, però alhora generant un excés d’oferta.
La disponibilitat de producció de Portugal, que es comercialitza de manera immediata, i les importacions d’altres orígens també van influir en un descens superior al 50% en el preu de l’oli d’oliva, que es va situar gairebé per sota del llindar de la rendibilitat de les explotacions, especialment en el cas del secà tradicional.
Per fer front a la situació, les cooperatives vam apostar per la responsabilitat i la prudència a l’hora de comercialitzar el producte. El nostre objectiu era evitar actuacions interessades que condicionaven a la baixa un mercat que, en realitat, mostrava clars símptomes de tensió per l’escassa disponibilitat de producte.
Al començament de març, els preus en origen són de 4,40 euros per quilo en l’oli verge extra; 3,90 per a l’oli verge, i 3,37 en el cas de l’oli llampant. Uns preus que han caigut a la meitat, si els comparem amb la situació de fa un any quan l’oli d’oliva es comercialitzava per sobre dels 9 euros per quilo.
Després de dos anys de preus elevats, pensem que des del propi sector hem de fer l’exercici d’explicar i fer entendre al consumidor que l’oli verge extra no és simplement el mateix producte que l’oli d’oliva. Es pot utilitzar de la mateixa manera, però no té res a veure ni a nivell de qualitat ni organolèpticament, tampoc pel que fa a beneficis per la salut, ni en termes de sostenibilitat.
Certament, en els darrers mesos, el consumidor ha fet l’esforç de pagar l’oli d’oliva verge extra entre els 8 i 10 euros per kg per la poca disponibilitat. Però, si tenim en compte tots aquests arguments que acabem d’anomenar, sumat a l’escassa producció de les darrers campanyes i l’important increment en els darrers anys dels costos de producció, hem d’evitar caure novament en la banalització de l’oli verge extra. Hem de comunicar millor al consumidor, crear cultura, millorar el reconeixement i donar el valor que es mereix un producte tant únic com el nostre: sa, sostenible i bo.
LA COLLITA CAU UN 50% VERS LA MITJANA HISTÒRICA
Abans de conèixer les dades del mes de febrer, segons la informació publicada pel MAPA, en els primers quatre mesos de campanya s’han obtingut 1.235.000 tones d’oli d’oliva a l’Estat espanyol. Mentrestant, a Catalunya, amb la collita pràcticament acabada, només se n'han produït unes 14.850 tones, una xifra molt similar a la collita de la campanya 2022-23. Del total català, 8.270 s'han obtingut a Lleida i 5.464, a Tarragona.
Es confirma, doncs, la previsió de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya: per segona vegada en les darreres tres campanyes, la collita no arriba a la meitat de la producció mitjana històrica.
Val a dir que, des de 2022, s’evidencia la necessitat del sector de comptar almenys amb reg de suport per estabilitzar les produccions. Els secans s’han vist greument afectats i cal planificació, modernització i posada en marxa de sistemes de regadiu per poder assegurar el futur del sector oleícola de Catalunya.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...
Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...
La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...
A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...
Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...
Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...
L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h