“Soc neta, filla i esposa de pagesos. La meva feina és d’administrativa, però soc sòcia de la cooperativa i el meu home porta la nostra terra. A casa es parla de l’arròs cada dia, de la sembra, la sega…” Salomé Marín és una de les primeres dones que es van incorporar al consell rector d’Arrossaires del Delta de l’Ebre, quan li van proposar al 2023.
“M’hi sento a gust, molt ben acollida, i ara ja som tres dones. Al consell rector, tots sumem. Cal que hi hagi gent amb un perfil més agrari i que coneguin tot el procés de l’arròs, però també persones més avesades als números i a moure’ns entre la burocràcia”.
La seva vida estava lligada a la Càmara Arrossera de la Cava des de petita “recordo el meu yayo, que hi va treballar des que es va fundar fins a la jubilació, amb l’uniforme de color crema i el brodat de la cooperativa en vermell”. Aquesta va ser una de les cooperatives impulsores de la fusió d’Arrossaires del Delta de l’Ebre, la qual “ens fa sentir molt protegits amb professionals molt qualificats”.
Arrossaires va continuar creixent i, al 2012, va adquirir la marca ‘Nomen’. Posteriorment i d’acord amb el compromís per la innovació, la sostenibilitat i el respecte a l’entorn, s’ha creat la gama de productes ‘Qualitat 1 Minut’.
No obstant, Salomé obre el cor: “El futur el veig incert, perquè la producció d’arròs no és la mateixa de fa deu anys. El canvi climàtic, la sequera, les altes temperatures a l’estiu i també les espècies invasores com el cargol poma, el flamenc i la polla blava estan perjudicant la producció”.
A la cooperativa hi ha un grup de joves. “Estem fomentant la seva incorporació perquè la tecnologia i la maquinària faciliten la feina, però aquestes problemàtiques i la davallada de preus ho fan complicat”.
Malgrat tot, somriu. “Els arrossars s’han de visitar almenys una vegada a la vida perquè sempre són bonics. Quan els camps estan inundats, quan verdeja i l’arròs sembla gespa o quan són grocs i a punt de segar… Aquest és el meu moment, a final d’agost, quan ha sortit l’espiga i el gra és ros… amb aquella olor de terra, d’essència del delta…”
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...
Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...
La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...
A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...
Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...
Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...
L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h