Aquest projecte pretén fer els sistemes agrícoles europeus més sostenibles i diversificats mitjançant cultius d'oleaginoses capaces de proporcionar múltiples matèries primeres de baix canvi d’ús indirecte del sòl (iLUC) per a la bioeconomia.
El projecte té una durada de quatre anys i s’inicia el novembre de 2022.
L’objectiu general del projecte és obtenir un recull de solucions innovadores en la diversificació dels cultius que inclogui dos cultius oleaginosos de fàcil creixement: carinata (Brassica carinata) i camelina (Camelina sativa). D’aquesta manera es busca restaurar la biodiversitat agrària i incrementar la resiliència dels ecosistemes agrícoles.
Els objectius específics del projecte són:
La Universitat de Bolonya - Alma Mater d’Estudis (UNIBO) coordina el projecte. Són socis l’Institut de Plantes (ARVALIS), Universitat Agrícola de Plovdiv (AUP), la Companyia Camelina d’Espanya (CCE), el Centre d’Energies Renovables i la Fundació Estalvi (CRES), el Centre de Recerca de Biomassa GMBH (DBFZ), Recerca Flanat d’Itàlia (FLANAT), el Centre Internacional de Recerca Agrícola en Àrees Seques (ICARDA), l’Institut d’Importancia Nacional d’Agricultura i Hortalisses de la República de Sèrbia (IFVNCS), el Col·legi Imperial de Ciència Tecnològica i Medicina (Imperial), l’Institut Nacional de la Recerca Agronòmica de Tunisia (INRAT), Novamont spa (NVMT), Consultoria Pedal (PEDAL), la Universitat Natural de Poznan (PULS), SAIPOL, Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya (CAE), Terres Inovia (TI), Biogrup Kimitec (KIMITEC), i Nuseed Europe LTD (NUSEED). I com a associat la Taula Rodona RSB sobre l’associació de Biomaterials Sostenibles (RSB).
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa sota el paraïgues de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya (CAE), de la que n'és sòcia, juntament amb Cooperatives Agroalimentàries d’Andalusia (FAECA), la Federació Aragonesa de Cooperatives Agràries (FACA), la Unió Regional de Cooperatives Agràries de Castella i Lleó (URCACYL) i Cooperatives Agroalimentàries de Castella – La Mancha (UCAMAN).
Aquest projecte ha rebut finançament en el marc del nou programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea.
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h