Carregant web FCAC

GO IMNOVABEAN

Impuls del cultiu de mongetes seques en diferents zones de Catalunya

Amb aquest Grup Operatiu es pretén impulsar el cultiu de mongetes seques en diferents zones de Catalunya tenint en compte la viabilitat, la rendibilitat i la sostenibilitat mitjançant una estratègia multidisciplinària (germoplasma, maneig del cultiu i gestió de l’aigua). El projecte es durà a terme en tres zones d’actuació: sistema del Segarra Garrigues, els regadius del Canal d’Urgell i el Vallès Oriental.

La durada del projecte és del gener 2025 al maig 2026, tot i que contempla estudiar les campanyes 2024 i 2026.

Objectius

Com a objectius específics d’aquest projecte es plantegen:

  • Cerca de varietats adaptades: identificació de les varietats de mongetes seques que s'adaptin a les condicions agroclimàtiques específiques de les diferents zones d'actuació.
  • Mecanització del cultiu: identificació d'eines i desenvolupament d'una metodologia per a la completa mecanització del cultiu, incloent la sembra, el control de plantes adventícies i la collita.
  • Ús eficient de l'aigua: desenvolupament d'estratègies per a fer un ús més eficient de l'aigua de reg en el cultiu.
  • Rendibilitat: avaluació de la redibilitat econòmica i la sostenibilitat del cultiu de mongetes seques com a alternativa al cultiu de blat de moro.

Cooperatives participants

Les cooperatives membres del Grup Operatiu són l'Agrària del Vallès, Foment Agrícola les Planes (Torregrossa), Agropecuària d’Artesa de Segre, Productors de Conreus Extensius de Girona.

Socis del projecte

A més de les cooperatives participants, també són membresla Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, actuant com a coordinador del grup operatiu; l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Fundació Miquel Agustí, actuant com a centres de recerca i i innovació.

Resultats esperats

  • Creació d’una llista de varietats aptes per a ser cultivades a les diferents àrees a les quals es vol impulsar el cultiu de mongetes seques.
  • Definició de les dates de sembra més adequades a cada zona, garantint així un òptim desenvolupament de les mongeteres i assolint rendiments competitius.
  • Definició d’una estratègia eficaç per al control de les plantes adventícies i el procés de collita. Assolir aquest objectiu és un aspecte fonamental per a la viabilitat i rendibilitat del cultiu de les mongetes seques en extensiu.
  • Ajustar les pràctiques d'irrigació a les diferents zones per utilitzar l'aigua de manera més eficient, aplicant-la únicament quan sigui necessari i proporcionant la quantitat adequada segons l'estat de les plantes, les condicions ambientals i el seu desenvolupament fisiològic.
  • Avaluar la viabilitat del cultiu i determinar si pot ser considerat una alternativa real al cultiu del blat de moro a la zona de regadius del sistema del Segarra Garrigues.
  • Fer difusió dels resultats obtinguts en el projecte a totes els agents interessats del sector.

Entitats finançadores

   

Primera trobada de tots els agents del GO IMNOVABEAN
Primera trobada de tots els agents del GO IMNOVABEAN © FCAC

Altres projectes

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya