Aquest projecte sorgeix de les cooperatives agràries conreus herbacis i farratges de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) per trobar alternatives viables en la rotació de cultius que permetin a l’hora millorar els marges dels productors. L’objectiu principal del projecte es determinar la adaptació del cultiu del coriandre per l’obtenció d’olis vegetals, a les principals zones productores de cultius extensius catalanes.
Objectius
Els objectius específics que es plantegen són:
- Determinar la productivitat i qualitat del gra del cultiu del coriandre en les condicions de les explotacions cerealístiques de Catalunya.
- Adequar i millorar les pràctiques culturals per tal de portar a terme el cultiu, principalment la data de sembra i el control de les herbes.
- Determinar la rendibilitat del coriandre per a la producció d’oli vegetal i/o ús alimentari, en comparació amb els cereals d’hivern.
- Posar a punt les tècniques d’extracció de l’oli, mitjançant el premsat mecànic en fred.
- Analitzar les característiques de l’oli i el tortó procedent de la llavor de coriandre.
- Transferir els resultats al sector productor.
Cooperatives participants
Agropecuària Coperal, Agrària del Vallès, Agrícola de Castelló d'Empúries, Agrària de Miralcamp i la Cooperativa de Productors de Conreus Extensius de Girona.
Socis del projecte
A més de les cooperatives participants, són també membres del grup operatiu del projecte la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, actuant com a coordinador del grup operatiu; l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) actuant com a centre de recerca; i com a soci empresarial l’Empresa ROVIROLI, SL.
Resultats esperats
- Generar coneixement de la viabilitat del conreu del coriandre en les condicions ambientals de les explotacions catalanes de cultius extensius. S’aportarà informació sobre la seva productivitat, qualitat, incidència sobre la biodiversitat i rendibilitat en comparació amb altres espècies de conreus.
- Generar coneixement de les pràctiques culturals més adients pel cultiu del coriandre en les zones de producció catalanes, en particular la seva inclusió en les rotacions dels cereals d’hivern, el desherbatge i la data de sembra.
- Recopilar informació sobre l’adaptació i rendibilitat del cultiu del coriandre en parcel·les comercials dels productors.
- Determinació dels paràmetres mecànics i de funcionament per al premsat industrial de coriandre amb premses mecàniques en fred Reinartz.
- Caracterització completa del productes resultants del premsat en fred de coriandre en condicions semi-industrials.
- Fer arribar el coneixement generat en el projecte als agents del sector de cultius extensius d’hivern.
Entitats finançadores
Actuació del Pla Estratègic de la PAC 2023-2027 finançada per:
