Carregant web FCAC

El Govern anuncia 8 M€ per a cooperatives i altres empreses afectades per les gelades

13/07/2022

L’ajut també contempla 32 M€ per als productors i donaria resposta a la reivindicació de la FCAC per fer front les pèrdues, però cal una tramitació urgent que eviti posar en perill la viabilitat d’unes 40 cooperatives amb davallades de facturació de fins al 85%.

Davant l’anunci del govern de la Generalitat de destinar 8 milions d’euros a les cooperatives i altres empreses i 32 milions als productors afectats per les gelades del mes d’abril amb l’objectiu de no comprometre la seva viabilitat per la davallada dràstica de facturació, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya remarca que cal una ràpida activació de la mesura que en garanteixi l’efectivitat.

La gelada del primer cap de setmana d’abril es considera un fet insòlit tant per la intensitat com per l’extensió afectada i la durada, a més de no ser habitual en l’època de l’any que es va produir.

Per aquest motiu i per la gravetat dels danys, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha mantingut múltiples trobades tant amb els representants del govern com amb les cooperatives afectades. L’objectiu ha estat definir i articular la manera més àgil de posar recursos a l’abast de les cooperatives i els seus socis perquè la caiguda fulminant de l’entrada de producte no en faci perillar la viabilitat empresarial.

Reivindicacions FCAC

Precisament, en aquesta prioritat de concretar solucions urgents va insistir el president de la FCAC, Ramon Sarroca, al president de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en el marc de la Taula Agrària del 22 de juny. En el decurs de la trobada, el govern va anunciar un suport de 40 milions d’euros per als afectats, dels quals 8 es destinarien a les cooperatives i altres empreses i la resta, als productors.

La FCAC, que va valorar positivament el compromís del govern de la Generalitat, va insistir que cal una tramitació imminent del suport i que s’agilitzin les gestions perquè aquests recursos estiguin a l’abast del sector al més aviat possible. La situació és greu i preocupant perquè els productors de fruita i ametlla d’unes 40 cooperatives agràries de Lleida i Tarragona han perdut bona part de la collita. Això provocarà una davallada d’ingressos en aquestes empreses de fins al 85%.

La Federació de Cooperatives ha reclamat la tramitació de l’ajut d’Estat amb caràcter d’urgència per tal de poder disposar de l’autorització de la Comissió Europea i així transferir els recursos compromesos al sector amb la màxima agilitat. A més, cal posar a l’abast del sector les línies d’ajuts de minimis que donarien una primera resposta de forma immediata fins que no es disposi de l’autorització de l’ajut d’Estat.

En paral·lel, se sol·licita una línia de crèdits bonificats a curt termini per proporcionar resposta immediata a les empreses cooperatives que ho necessitin.

Amb l’objectiu de traslladar-los tots aquests plantejaments, la Federació també ha mantingut una reunió amb el Secretari General d’Agricultura i Alimentació del Ministeri, Fernando Miranda, i el seu equip. El Ministeri s’ha compromès a establir una línia d’ajut d’uns 10 milions d’euros per a les OPFH afectades del conjunt d’Espanya.

Assegurances

En el cas concret de les assegurances, la FCAC entén que és una eina imprescindible i que així s’ha posat de manifest enguany, especialment en el cas de la fruita. No obstant això, sol·licita més recursos a l’Administració –en concret, a ENESA i al Departament d’Acció Climàtica- i una major sensibilitat a Agroseguro pel que fa a les taxes i els rendiments assegurables.

És imprescindible que, tant el Ministeri d’Agricultura com el Departament d’Acció Climàtica, millorin la dotació pressupostària destinada a les assegurances agràries perquè s’ha demostrat que són pràcticament l’únic instrument de política agrària que permet mantenir la viabilitat del sector després d’una situació de catàstrofe.

En aquest sentit, la FCAC celebra l’anunci del Ministeri i de la Conselleria d’incrementar el pressupost destinat al foment de les assegurances agràries. Cal que es consolidi aquest esforç per incrementar la dotació pressupostària de suport a l'assegurança.

Pel que fa a la fruita, preocupa una possible limitació dels rendiments assegurables de cara a l’any que ve i, per aquest motiu, la Federació sol·licita que la coincidència de sinistre de gelada durant dos anys consecutius no afecti la taxa dels assegurats ja que es tracta d’una situació molt poc habitual.

Respecte a l’assegurança de l’ametller, aquest cultiu s’ha vist molt afectat per les gelades d’enguany amb l’agreujant que és un sector on el nivell d’assegurament és molt baix. Precisament per això, es proposa una revisió d’aquesta línia que en millori el funcionament tot reduint els costos i incrementant els rendiments assegurables i les cobertures.

Finalment, la FCAC avança la necessitat d’estudiar l’assegurança associativa i l’assegurança cooperativa, amb cobertura per falta d’ingressos deguts a la pèrdua de producció per adversitats meteorològiques dels socis.

Pèrdues importants per la intensitat de la gelada, l’extensió afectada i les hores en què la temperatura es va mantenir per sota de zero graus

Gelada històrica

A primera hora de la nit de dissabte 2 d’abril, les temperatures ja es van situar per sota de -1ºC al Segrià i el Priorat, i es van estendre per zones de fruiters i fruita seca a diverses comarques arribant a mínimes de -4,7ºC. Una extensa superfície de l’interior de Catalunya, amb molta superfície agrícola, va estar per sota de zero graus durant unes sis o set hores i això va provocar danys irreparables als fruiters i els ametllers.

La fruita de pinyol (préssec, nectarina, paraguaià, platerina, albercoc) va ser la més perjudicada, tot i que també es va produir una afectació important en poma –que s’hauria perdut completament en algunes zones- i en pera.

En ametlla, l’impacte va ser molt important sobre el potencial de producció especialment a les comarques de Lleida. Les zones baixes, les zones fondes de valls, van ser les més afectades amb pèrdues del 100%.

Malgrat que algunes explotacions tenen sistemes antigelades consistents en reg per aspersió per damunt de la capçada dels arbres, aquestes no representarien més del 10% de la superfície i, a més, no van ser plenament efectives en tots els casos.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
13.11.2024

IMPULS.COOP

11/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...

13.11.2024

"La burocràcia és un escull per als professionals del sector"

11/2024

Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...

13.11.2024

Reunió bilateral amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

11/2024

La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...

13.11.2024

La fruita seca, en perill

11/2024

La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...

12.11.2024

La collita d'oli torna a caure un 50% a Catalunya

11/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...

12.11.2024

La campanya d’arròs recupera la normalitat

11/2024

Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...

12.11.2024

La sequera segueix sent la protagonista de la verema

11/2024

La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...

12.11.2024

Formant una nova generació de pagesos amb TANGO Circular

11/2024

La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya