Carregant web FCAC

WINESITY

Sensor automàtic per a controlar la densitat en continu a la fermentació del vi

Aquest projecte té l’objectiu de desenvolupar un sistema de mesurament de densitat que permeti controlar en continu l’evolució dels processos de fermentació de raïm durant la vinificació, donat que la densitat del most es va reduint a mesura que aquesta avança i es va transformant en vi.

La durada del projecte és des de juny de 2018 fins setembre de 2020.

Objectius

  • Dissenyar i produir un densímetre automàtic per controlar en continu l’evolució de la fermentació durant la vinificació.
  • Construcció de prototips que es col·locaran en diversos dipòsits de la cooperativa per comprovar el seu funcionament.
  • Reduir el temps dedicat pels tècnics al mesurament de la densitat durant la fermentació.
  • Detectar més ràpidament problemes d’alentiment o detenció de la fermentació durant la vinificació.
  • Detectar de forma més ràpida i precisa el moment en què la fermentació acaba, per optimitzar l’ocupació dels dipòsits i l’entrada de raïm al celler durant la verema.

Cooperatives participants

El líder del Grup Operatiu és la cooperativa Agrícola Falset-Marçà i Secció de Crèdit, Afalma, SCCL.

Socis del projecte

La FCAC participa en el projecte conjuntament amb Centre Tecnològic del Vi (VITEC) i Innovació i Recerca Industrial i Sostenible SL (IRIS).

Més informació

Els principals beneficis obtinguts amb el sensor Winesity són:

  • El registre en continu permet detectar el moment exacte en que la densitat s’estabilitza al final de la vinificació.
  • Agilitza la detecció d’aturades, problemes o irregularitats en el procés de fermentació, permetent prendre mesures a temps per evitar pèrdues en la producció.
  • Alliberar abans els dipòsits de fermentació, tant per la detecció més ràpida al final de la fermentació com de l’aparició de problemes que puguin alentir la seva velocitat.
  • Canviar el sistema de manual a automàtic permet alleugerir la càrrega de treball dels operaris durant l’època de verema, i amb el winesity es permetrà que el control de la densitat  el pugui fer qualsevol operari, a diferència del mètode per aerometria tradicional que requereix de personal qualificat.
  • Una menor permanència del vi al dipòsit pot permetre una optimització de l’ús dels equips de refrigeració, resultant en estalvi energètic i la conseqüent disminució de les emissions de CO2.
  • L’enviament continu de dades via wifi farà possible que es puguin tenir centralitzades totes les lectures dels diferents dipòsits en un mateix ordenador, i que es disposi d’un registre de l’evolució d’aquest paràmetre gràcies a aquestes lectures continues.

Per tant, les proves realitzades validen el disseny d’un sensor capaç de monitoritzar la densitat en continu durant la fermentació complint amb les especificacions que s’apliquen al sector vinícola.

Entitats finançadores

Projecte finançat a través de l'Operació 16.01.01 (Cooperació per a la innovació) a través del programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.

 

Cooperativa Falset-Marçà
Cooperativa Falset-Marçà © FCAC
Reunió Winesity
Reunió Winesity © FCAC

Altres projectes

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya