Carregant web FCAC

GO Arròs

Tractaments post-collita contra els corcs en l'arròs

Aquest projecte té l’objectiu de representar un pas important per poder reduir el risc de desenvolupament d’insectes en post-collita de l’arròs, fent servir una tecnologia física que no deixa residus. Aquesta tecnologia es basa en l’aplicació industrial de l’escalfament dielèctric per a eliminar plagues d’insectes en cereals i/o altres grans. Això permet eliminar les plantes sense canviar les propietats dels cereals, amb un conjunt energètic moderat i podent evitar la prevalença de pesticides en el producte final.

La durada del projecte és des de juny 2018 fins setembre de 2020.

Objectius

  • Validar sistemes de cria dels insectes objecte d’interès (Sitophilus oryzae, Oryzaephilus surinamensis i Tribolium confusum) per poder obtenir un nombre suficient d’ous, larves i adults per a poder avaluar l’efectivitat dels tractaments.
  • Avaluació del grau d’infestació en els productes per poder definir les intensitats de tractament necessàries per garantir l’estabilitat del producte.
  • Realitzar proves preliminars de destrucció d’insectes mitjançant microones i construcció de models matemàtics de predicció del efecte de les microones en la supervivència de les 3 espècies d’interès.
  • Realitzar les proves d’eliminació d’insectes en el prototip pilot de radio-freqüència per determinar l’efectivitat, incloent assajos de penetració del tractament i construcció de models matemàtics de predicció de l’efecte de les microones en la supervivència de les 3 espècies d’interès.
  • Avaluació fisicoquímica i sensorial dels canvis que els tractaments de radio-freqüència puguin produir en l’arròs.
  • Definir les especificacions i requisits tècnics que ha de complir l’equip de RF a desenvolupar.
  • Difondre els resultats i elaborar propostes per a l’explotació de la tecnologia i productes desenvolupats.

Cooperatives participants

Arrossaires del Delta de l'Ebre.

Socis del projecte

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) juntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Nomen Foods, SL.

Resultats obtinguts

La posada en marxa de les granges d’insectes de les principals plagues en post-collita de l’arròs ha permès avaluar la capacitat de desinsectació de l’arròs per aplicació de microones i radiofreqüència, i afegint-hi l’avaluació de l’afectació en la qualitat de l’arròs per aquests mètodes. S’ha treballat en l’estudi de l’escalat d’aquestes innovacions per l’aplicació en la línia industrial de l’empresa.

Més informació

Documentació
Escalfament dielèctric com a instrument per a eliminar plagues: document 1, document 2.

Entitats finançadores

Projecte finançat a través de l'Operació 16.01.01 (Cooperació per a la innovació) a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014?2020.

 

Altres projectes

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya