Aquest projecte s’ha creat amb l’objectiu de tancar el cicle del carboni en el sector vitivinícola mitjançant l’optimització del co-compostatge per a higienitzar i estabilitzar els residus i sub-productes obtinguts de la verema, el processament del vi i del tractament de les aigües per a la seva posterior aplicació com a biofertilitzants/esmena orgànica.
S’inicia el maig de 2022 i finalitza el setembre de 2024.
COVIDES (líder) i CEVIPE Grup Cooperatiu.
A més de les cooperatives participants, són socis (membres del grup operatiu) del projecte la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, actuant com a coordinador del grup operatiu; i la Fundació Universitària Balmes de la Universitat de Vic (BETA Technological Centre) actuant com a centre de recerca.
Els principals resultats mostren que les característiques del fang de depurada tractat (alt contingut d’humitat i material biològicament bastant estable), dificultava el correcte desenvolupament del procés de compostatge.
Els materials obtinguts eren estables però no es podien considerar higienitzats, ja que en el procés de transformació no es van assolir les temperatures mínimes (valors marcats en la legislació de fertilitzants) durant el temps suficient.
La recomanació en aquest sentit seria millorar el sistema de deshidratació de fangs (optimitzant el procés de centrífuga) i considerant altres cosubstrats (per exemple, dejeccions provinents de granges properes) per aportar matèria orgànica amb un índex de biodegradabilitat alta.
Tot i així, s’ha avaluat el potencial d’aquest biofertilitzant/esmena orgànica com a producte amb interès agronòmic. La comparació entre els dos composts aplicats (comercial i l’obtingut dels residus dels cellers) gairebé no va mostrar diferències ni en els paràmetres vegetatius ni edàfics estudiats, per tant, es pot concloure que el compost CoopVitiLoop té la mateixa capacitat de fertilitzar el sòl que el compost comercial sense que s'hagin observat efectes perjudicials com la promoció de patògens.
Pel que fa als estudis de mineralització de carboni, els dos composts (comercial i compost del CoopVitiLoop) mostren comportaments similars, mentre que la capacitat de mineralització de nitrogen del compost CoopVitiLoop és notablement superior.
L’anàlisi tecnoeconòmic i ambiental és favorable, tot i que a l’escala demostrativa provada en aquest projecte, els costos d’obtenció del compost són lleugerament superiors als de la gestió externalitzada dels fangs de depuradora.
Conclusions
L’objectiu principal del projecte ha estat tancar el cicle del carboni en el sector vitivinícola mitjançant l’optimització del cocompostatge per higienitzar i estabilitzar els residus i subproductes obtinguts de la verema, el processat del vi i del tractament d’aigües residuals per a la seva posterior aplicació com a biofertilitzant/esmena orgànica.
S’han obtingut uns composts estables però no higienitzats (degut a les característiques fisicoquímiques dels subproductes tractats).
S’han demostrat els beneficis i efectes d’utilitzar el producte resultant com a biofertilitzant/esmena orgànica, així com també s’ha demostrat els beneficis ambientals i tecnoeconòmics d’autogestionar aquests residus de forma local.
Els resultats obtinguts han demostrat el següent:
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h