El projecte pretén dissenyar, implementar i avaluar l’impacte de la metodologia de diagnòstic per la suficiència energètica, tèrmica i elèctrica en cooperatives a partir de recursos propis. Amb aquesta metodologia es pretén facilitar la visualització de mapes de recursos (harvest maps) i la implementació de mesures i projectes per a la descarbonització dels processos.
El projecte té una durada d’un any i finalitza el juny de 2024.
Objectius
Els objectius específics del projecte són:
- Co-creació de metodologia d’anàlisi i sistematització de serveis d'autodiagnosi en sostenibilitat ambiental i econòmica i col·laboració amb la comunitat.
- Auditories a agroindústries i testeig de la metodologia per tal de identificar accions de millora i millorar les infraestructures.
- Creació d’un mapa de recursos que faciliti l’accés a la informació i la Intercooperació per solucions d’aprofitament de residus/recursos.
- Definició de models de negoci i pla d'explotació per aquesta nova línia de treball, consolidant el compromís de les cooperatives i el territori.
Cooperatives participants
Cooperativa la Granadella i Cooperativa Agrícola del Camp Santa Bàrbara.
Socis del projecte
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya coordina aquest projecte. Les cooperatives agrícoles de La Granadella i Camp Santa Bàrbara estan acompanyades per BATEC, pol cooperatiu per la transició energètica, representada en aquest projecte per Aiguasol Consulting i l'Associació Serveis Bàsics Autònoms - SEBA.
Resultats obtinguts
- Cocreació de metodologia d'autoanàlisi i estimació del potencial d'autosuficiència i de reducció de la petjada de carboni. S’ha desenvolupat una metodologia d’autoanàlisi i s’han definit els paràmetres i hipòtesis generals per a determinar la viabilitat tècnica i econòmica en el cas concret de cada cooperativa del projecte.
- Models d’auditories per les agroindustries i testeig de la metodologia. Concretament: auditoria energètica i estudi de viabilitat tècnica i econòmica d’estratègies de la descarbonització.
- Basats en els resultats d’aquestes metodologies, s’han analitzat els consums energètics i d'aigua així com l'ús dels subproductes generats en el procés i es van proposar algunes accions d'optimització i descarbonització de processos de cada cooperativa. Com a exemple, s’ha analitzat l’anàlisi del cicle de vida dels envasos, el reaprofitament de l’aigua pluvial, la implantació de sistemes de monitorització energètica, viabilitat de la depuració i reutilització de les aigües residuals dels processos productius , proposta de renovació dels equips climàtics per uns més eficients i substitució de calderes antigues, entre d’altres.
- Finalment, s’han proposat nous models de negoci més adients en cada cas, tots ells emmarcats dins de l’àmbit de la sostenibilitat i la bioeconomia, a cadascuna de les cooperatives: Comunitats Energètica Rural (CER) Cooperativa, Comunitat energètica tèrmica i aprofitament de la sansa de l’oliva per alimentació animal, entre d’altres.
Entitats finançadores
Aquest projecte està finançat pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
