Ens trobem a les acaballes d’un any amb comportaments sectorials especialment complicats i estem veient com productors professionals abandonen el conreu davant la impotència que provoquen propostes buides de contingut o que no donen solucions per eradicar determinats abusos que es donen a la cadena de valor agroalimentària.
Ha estat, també, un any marcat per dos episodis climàtics devastadors: un gran incendi amb danys molt importants per al sector agrari i fortes riades de les quals lamentem, en primer lloc, la pèrdua de vides humanes.
Fruit d’aquestes circumstàncies, podríem pensar que el panorama és desolador. Però res més lluny de la realitat i del meu propòsit. El sector agroalimentari resultem estratègics per al conjunt del país i les cooperatives som el puntal de l’economia social a territori, on generem riquesa i benestar als habitants d’àmplies zones rurals.
De fet, tenim per davant un any en què volem desenvolupar projectes transcendents per al sector.
En col·laboració amb la Conselleria de Treball continuem treballant els projectes Singulars que ens permeten avançar en àmbits tan diversos com el relleu generacional i la incorporació de socis joves, la consolidació de les agrobotigues i el vincle de les nostres empreses i productes amb la gastronomia, el patrimoni cultural i l’oci. En aquest mateixa revista, us presentem un gran projecte: el Mapa interactiu de les cooperatives agràries catalanes, que representa un importantíssim progrés en aquest sentit.
Haurem d’avançar en la conceptualització de la nova PAC, el canvi climàtic, la sostenibilitat mediambiental, l’equilibri territorial... i en un dels projectes més engrescadors per a la Federació, el Pla de competitivitat, que estem convençuts que donarà cobertura a projectes d’envergadura rellevant.
A partir de l’1 de gener, l’amic i company de consell rector Ramon Armengol presidirà les cooperatives europees i reforçarà la nostra capacitat d’opinió a Brussel·les en polítiques que tenen influència directa al sector.
Apostem, també, per evitar el malbaratament alimentari i per això acabem de subscriure un acord amb els Bancs d’Aliments. Estem presents en el procés de discussió de la nova Llei de transició energètica. Formem part del grup multidisciplinari del Pacte Nacional per a l’Alimentació. Continuem encapçalant la presentació de sol·licituds DUN i ampliarem el servei a la DAN, referida a la gestió de dejeccions ramaderes.
Finalment, us avanço que properament us farem protagonistes d’un esdeveniment en què, en el marc d’un acte festiu i coincidint amb una fita important de la Federació, volem reivindicar la rellevància del sector.
A hores d’ara, les prioritats estan establertes i les línies d’actuació ben embastades. Més enllà, el repte que el sector sigueu els primers beneficiaris dels nostres objectius i projectes.
Bones Festes a totes i tots, i una forta abraçada.
Ramon Sarroca
President
Amb l’objectiu de reforçar la identificació del cooperativisme agrari amb una forma diferent de fer empresa i de posar en relleu el seu paper en...
Crear cooperatives i crear llocs de treball són els principals objectius dels projectes singulars que s’impulsen des de la direcció general...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, mitjançant les 115 cooperatives i entitats adherides al Grup DUN-FCAC, ha tornat a esdevenir...
L’objectiu del projecte és reforçar la competitivitat de les cooperatives, com a indústries del sector alimentari, mitjançant la millora de la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la Federació Catalana de Bancs d’Aliments han subscrit un conveni de col·laboració per...
Viticultor professional, Joan Josep Raventós (Bràfim, 1961) és president de la cooperativa agrícola del seu poble. Responsable de vi de la...
Els inicis de la campanya de l’oli estan marcats, enguany, per la complicada situació de mercat que el sector travessa des de fa alguns...
Des de l’inici de campanya, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va mostrar la seva preocupació arran dels importants volums de...
Amb l’objectiu de donar resposta a la Directiva europea de nitrats, el nou Decret de la fertilització coresponsabilitza ramaders i agricultors de...
Tot i que els seus orígens es remunten als anys 70, el passat mes de juny Gestió Agroramadera de Ponent es va constituir en una cooperativa...
La iniciativa empresarial i comercial així com l’aposta per la cooperació, la innovació i la tecnologia de Cellers Domenys els últims anys...
El vermut de Reus està sent la bandera de nostra ciutat i Cellers Unió, històrica cooperativa de Reus, havia de tenir un producte local, ajudar...
La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca dóna continuïtat a les dues entitats que hi havia a la població abans de la Guerra Civil: la...
“Als vint anys, em vaig veure obligat a assumir determinades responsabilitats per circumstàncies de la vida, perquè el pare era gran i estava...
Amb l’objectiu de posar en valor els productes de Km.0, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha dut a terme diverses accions amb...
Nacho Arregui va donar els primers passos al restaurant familiar, al costat del seu pare, i després va formar-se a restaurants amb estrelles...
És temps de llegums i ha estat un plaer per a mi visitar una de les cooperatives catalanes on es comercialitza, entre molts d’altres productes, la...
La Terra Alta gaudeix d’un paisatge espectacular on predominen les serres i els boscos d’alzina i pi blanc, camps d’ametllers, vinyes i...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h