Carregant web FCAC

SAVASCO

Estructuració d’un sector de valorització transfronterer de les tiges de blat de moro i de gira-sol per a la construcció

Projecte INTERREG (Espanya-França-Andorra) POCTEFA 2014-2020 que té l’objectiu d’estructurar un sector de la construcció sostenible al territori transpirinenc per contribuir a la reducció de l’impacte ambiental de la indústria de l’edificació. 

La durada del projecte és de 3 anys i es desenvolupa entre 2020 i 2022.

Objectius

 • Desenvolupament de mètodes per recollir i processar les tiges de gira-sol i blat de moro a un cost moderat per a la producció d’agregats vegetals amb característiques fisicoquímiques controlades.
 • Formulació, implementació i caracterització de productes de construcció que incorporin aquests agregats vegetals.
 • Identificació i posada en xarxa dels actors d’un sector transfronterer per a la valorització de les tiges de blat de moro i gira-sol en materials de construcció (cooperatives agràries, dissenyadors, artesans, indústria de la construcció, distribuïdors de materials, institucions de recerca i formació).
 • Anàlisi del cicle de vida dels productes de construcció desenvolupats i del sector en el seu conjunt.

Cooperatives participants

El sector de cultius herbacis de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya com a part interessada.

Socis del projecte

La FCAC participa el projecte dins un consorci format per Laboratoris LMDC i LERASS, Université Toulouse III Paul Sabatier, Grup de recerca GICITED de la Universitat Politècnica de Catalunya, SUSCAPE de la Universitat Rovira i Virgili, LCA-AGROMAT de l’Institut National Polytechnique de Toulouse, la cooperativa d’arquitectura Arqbag i la cooperativa de treball COECO Terre de Bois.

A més del socis associats: Association Régionale d’Ecoconstruction du Sud- Ouest (ARESO), Agrupació Arquitectura i Sostenibilitat del Collegi d’Arquitectes de Catalunya (AuS), House Habitat - Casa Pasiva, ORíGENS - Escola Taller de Bioconstrucció, EcoHabitar coop i Envirobat Occitanie.

Resultats esperats

 • Desenvolupar un procés de recollida de tiges de blat de moro i gira-sol amb un cost moderat.
 • Transformar les tiges per proporcionar dos tipus d’agregats vegetals a partir de les fraccions de gira-sol i blat de moro i escorça.
 • Caracterització multifísica, ambiental i econòmica dels agregats vegetals produïts.
 • Formular, implementar i caracteritzar el rendiment d’ús i durabilitat d’una solució constructiva bioclimàtica completa.
 • Construir dos demostradors instrumentats per a ser utilitzats com a eina de recerca, formació i comunicació.
 • Avaluar el rendiment ambiental, econòmic i social dels productes de construcció i del sector desenvolupat.
 • Crear una associació que reuneixi agricultors, professionals de la construcció, laboratoris i institucions que permeti formalitzar l’estructuració del sector i constituirà una eina per defensar els seus interessos, federar i donar suport a les empreses i els territoris en el seu desenvolupament més enllà del temps de realització de SAVASCO.

Més informació

TN Vespre - 3 d'agost de 2022

WEB
www.savasco-poctefa.eu

Entitats finançadores

Projecte cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu de POCTEFA és enfortir la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda se centra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i ambientals transfrontereres mitjançant estratègies conjuntes per al desenvolupament territorial sostenible.

Recol·lecta de tiges de blat de moro per elaborar materials de bioconstrucció
Recol·lecta de tiges de blat de moro per elaborar materials de bioconstrucció © FCAC
Recol·lecta de canyes de blat de moro
Recol·lecta de canyes de blat de moro © FCAC
Material per a la bioconstrucció del prototip
Material per a la bioconstrucció del prototip © FCAC
Procés de construcció del prototip
Procés de construcció del prototip © FCAC
Procés de construcció del prototip
Procés de construcció del prototip © UPC
Prototip de bioconstrucció
Prototip de bioconstrucció © FCAC
Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya