Projecte INTERREG (Espanya-França-Andorra) POCTEFA 2014-2020 que té l’objectiu d’estructurar un sector de la construcció sostenible al territori transpirinenc per contribuir a la reducció de l’impacte ambiental de la indústria de l’edificació.
La durada del projecte és de 3 anys i es desenvolupa entre 2020 i 2022.
Objectius
- Desenvolupament de mètodes per recollir i processar les tiges de gira-sol i blat de moro a un cost moderat per a la producció d’agregats vegetals amb característiques fisicoquímiques controlades.
- Formulació, implementació i caracterització de productes de construcció que incorporin aquests agregats vegetals.
- Identificació i posada en xarxa dels actors d’un sector transfronterer per a la valorització de les tiges de blat de moro i gira-sol en materials de construcció (cooperatives agràries, dissenyadors, artesans, indústria de la construcció, distribuïdors de materials, institucions de recerca i formació).
- Anàlisi del cicle de vida dels productes de construcció desenvolupats i del sector en el seu conjunt.
Cooperatives participants
El sector de cultius herbacis de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya com a part interessada.
Socis del projecte
La FCAC participa el projecte dins un consorci format per Laboratoris LMDC i LERASS, Université Toulouse III Paul Sabatier, Grup de recerca GICITED de la Universitat Politècnica de Catalunya, SUSCAPE de la Universitat Rovira i Virgili, LCA-AGROMAT de l’Institut National Polytechnique de Toulouse, la cooperativa d’arquitectura Arqbag i la cooperativa de treball COECO Terre de Bois.
A més del socis associats: Association Régionale d’Ecoconstruction du Sud- Ouest (ARESO), Agrupació Arquitectura i Sostenibilitat del Collegi d’Arquitectes de Catalunya (AuS), House Habitat - Casa Pasiva, ORíGENS - Escola Taller de Bioconstrucció, EcoHabitar coop i Envirobat Occitanie.
Resultats obtinguts
- Elaboració un mètode de recol·lecció de tiges de blat de moro i gira-sol per a l’obtenció separada de la medul·la i escorça.
- Re-aprofitament de subproductes agraris locals per trobar nous mercats.
- Caracterització del material vegetal per a la seva utilització en construcció.
- Identificació del valor d’humitat per sobre del qual és difícil conservar les tiges de blat de moro i gira-sol.
- Desenvolupament d’un procés que permet separar la medul·la de l’escorça de les tiges amb eines relativament senzilles mitjançant un procés de separació en sec.
- Elaboració de tres materials a partir de la medul·la vegetal per a la producció de formigó d’origen vegetal: aglutinant mineral reactiu, aglutinat d’argila i panells aïllants 100% d’origen biològic amb aglutinant de midó.
- Optimització de la formula (quantitat d’aglutinant i quantitat d’agregats vegetals) per l’optimització del rendiment del material.
- Obtenció d’un material lleuger i amb baixa conductivitat tèrmica perfecte pel seu ús en aïllament.
- Establiment dels paràmetres de producció del material projectat.
- Preparació de blocs de cal, terra i material vegetal, i caracterització de les seves propietats tèrmiques i acústiques.
- Fabricació de dos prototips a escala real, on s’han utilitzat els diferents materials obtinguts, amb l’objectiu d’utilitzar-ho per a la demostració, i de caracteritzar les característiques i evolució dels materials.
- Formació d’una xarxa de treball entre els actors de tota la cadena de valor.
Entitats finançadores
Projecte cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu de POCTEFA és enfortir la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda se centra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i ambientals transfrontereres mitjançant estratègies conjuntes per al desenvolupament territorial sostenible.