Carregant web FCAC

SAVASCO

Estructuració d’un sector de valorització transfronterer de les tiges de blat de moro i de gira-sol per a la construcció

Projecte INTERREG (Espanya-França-Andorra) POCTEFA 2014-2020 que té l’objectiu d’estructurar un sector de la construcció sostenible al territori transpirinenc per contribuir a la reducció de l’impacte ambiental de la indústria de l’edificació. 

La durada del projecte és de 3 anys i es desenvolupa entre 2020 i 2022.

Objectius

  • Desenvolupament de mètodes per recollir i processar les tiges de gira-sol i blat de moro a un cost moderat per a la producció d’agregats vegetals amb característiques fisicoquímiques controlades.
  • Formulació, implementació i caracterització de productes de construcció que incorporin aquests agregats vegetals.
  • Identificació i posada en xarxa dels actors d’un sector transfronterer per a la valorització de les tiges de blat de moro i gira-sol en materials de construcció (cooperatives agràries, dissenyadors, artesans, indústria de la construcció, distribuïdors de materials, institucions de recerca i formació).
  • Anàlisi del cicle de vida dels productes de construcció desenvolupats i del sector en el seu conjunt.

Cooperatives participants

El sector de cultius herbacis de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya com a part interessada.

Socis del projecte

La FCAC participa el projecte dins un consorci format per Laboratoris LMDC i LERASS, Université Toulouse III Paul Sabatier, Grup de recerca GICITED de la Universitat Politècnica de Catalunya, SUSCAPE de la Universitat Rovira i Virgili, LCA-AGROMAT de l’Institut National Polytechnique de Toulouse, la cooperativa d’arquitectura Arqbag i la cooperativa de treball COECO Terre de Bois.

A més del socis associats: Association Régionale d’Ecoconstruction du Sud- Ouest (ARESO), Agrupació Arquitectura i Sostenibilitat del Collegi d’Arquitectes de Catalunya (AuS), House Habitat - Casa Pasiva, ORíGENS - Escola Taller de Bioconstrucció, EcoHabitar coop i Envirobat Occitanie.

Resultats esperats

  • Desenvolupar un procés de recollida de tiges de blat de moro i gira-sol amb un cost moderat.
  • Transformar les tiges per proporcionar dos tipus d’agregats vegetals a partir de les fraccions de gira-sol i blat de moro i escorça.
  • Caracterització multifísica, ambiental i econòmica dels agregats vegetals produïts.
  • Formular, implementar i caracteritzar el rendiment d’ús i durabilitat d’una solució constructiva bioclimàtica completa.
  • Construir dos demostradors instrumentats per a ser utilitzats com a eina de recerca, formació i comunicació.
  • Avaluar el rendiment ambiental, econòmic i social dels productes de construcció i del sector desenvolupat.
  • Crear una associació que reuneixi agricultors, professionals de la construcció, laboratoris i institucions que permeti formalitzar l’estructuració del sector i constituirà una eina per defensar els seus interessos, federar i donar suport a les empreses i els territoris en el seu desenvolupament més enllà del temps de realització de SAVASCO.

Més informació

TN Vespre - 3 d'agost de 2022

WEB
www.savasco-poctefa.eu

Entitats finançadores

Projecte cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu de POCTEFA és enfortir la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda se centra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i ambientals transfrontereres mitjançant estratègies conjuntes per al desenvolupament territorial sostenible.

Recol·lecta de canyes de blat de moro
Recol·lecta de canyes de blat de moro © FCAC
Recol·lecta de canyes de blat de moro
Recol·lecta de canyes de blat de moro © FCAC
Material per a la bioconstrucció del prototip
Material per a la bioconstrucció del prototip © FCAC
Procés de construcció del prototip
Procés de construcció del prototip © FCAC
Procés de construcció del prototip
Procés de construcció del prototip © UPC
Prototip de bioconstrucció
Prototip de bioconstrucció © FCAC
Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya