Carregant web FCAC

LISA

Aplicació de tècniques d’agricultura de precisió per a una gestió eficient dels inputs en els cultius a les parcel·les i les comunitats de regants

Projecte amb el principal objectiu d’avançar en l’aplicació de tècniques d’agricultura de precisió per a una gestió eficient dels inputs en els cultius tant a nivell de parcel·la com de comunitats de regants.

La durada del projecte és de 3 anys i es desenvolupa entre 2018 i 2021.

Objectius

  • Reducció en les dosis i millora en l’eficiència d’ús de l’aigua de reg, dels adobs i dels herbicides a nivell de parcel·la, amb la consegüent reducció de costos i minimització d’impacte ambiental.
  • Millora de la variabilitat, que pot tenir associada produccions més homogènies en qualitat i en quantitat i més resistents front a fluctuacions en els costos dels recursos i el canvi climàtic.
  • Major capacitat d’optimitzar la gestió hidràulica de les comunitats de regants i la consegüent millora d’eficiència d’ús de l’aigua i de l’energia.
  • Estímul a la tecnificació que pot afavorir la competitivitat internacional del sector i impulsar l’aparició de nous rols associats a serveis que inclouen l’ús de tecnologies en l’assessorament agronòmic.

Cooperatives participants

Cooperativa Agrícola Falset-Marçà – Afalma com a sòcia, i els sectors de vi i fruita seca de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya com a part interessada.

Socis del projecte

La FCAC participa en el projecte dins un consorci format per Associació de Fabricants i Exportadors de Maquinària Agrícola de Catalunya (FEMAC) Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Universitat de Lleida, Agropíxel, Codorniu, Cooperativa Agrícola Falset-Marçà - Afalma, Centre Tecnològic de l’Aigua i la fundació privada Cetaqua.

Resultats obtinguts

  • S’ha avançat en l’aplicació de tècniques d’agricultura de precisió per fer una gestió eficient dels inputs en els cultius i aconseguir una agricultura més sostenible.
  • Agropíxel ha millorat els serveis que pot oferir en funció de la font de captació de dades i el procés de mostreig realitzat.
  • IRTA ha demostrat la viabilitat d'utilitzar imatges dels satèl·lits Sentinel-2 i Sentinel-3 per estimar els paràmetres biofísics de la vegetació i evapotranspiració de diferents cultius. Les estimacions obtingudes tenen una resolució de 20m i s'han utilitzat, conjuntament amb models de cultius, per gestionar de forma més eficient el reg d'una explotació aportant la quantitat d'aigua òptima en cada sector de reg.
  • El grup de Malherbologia i Ecologia Vegetal de la Universitat de Lleida, en col·laboració amb el grup Imaping de l'Institut d'Agricultura Sostenible del CSIC de Còrdova, ha establert una metodologia, basada en OBIA, per a la detecció aèria (amb dron) de rodals de gram (Cynodon dactylon) en vinyes i elaborar mapes d'infestació i de tractament localitzat. En aquest mateix sentit s’ha comprovat que l'establiment de certes cobertes vegetals (de gramínies, brassicàcies i lleguminoses) permet crear un efecte competitiu i de privació de llum que limita l'emergència i desenvolupament de la mala herba.
  • El Grup de Recerca en Agròtica i Agricultura de Precisió (GRAP) de la Universitat de Lleida ha desenvolupat diferents protocols d’ús de sensors i gestió de dades, amb l’objectiu d’adaptar el disseny dels sistemes de reg a la variabilitat espacial del sòl dins les parcel·les de cultiu. Els protocols mencionats fan referència al mapat de la conductivitat elèctrica aparent (CEa) mitjançant l’ús de sensors de sòl, a la delimitació de zones per a un maneig diferenciat del reg i la fertilització en base a l’anàlisi del patró de distribució espacial de la CE a nivell de parcel·la i a la ubicació òptima en aquestes zones de les sondes d’humitat (o punts de control) per al seguiment de l’estat d’humitat del sòl i així optimitzar-ne la programació del reg.
  • Cetaqua ha traslladat els coneixements desenvolupats en el projecte a prototips operacionals mitjançant APIficación per ajudar les comunitats de regants a una millora de la presa de decisions. Es permet un millor ús de dades satèl·lit i anticipar disponibilitat i demanar aigua a escala de les comunitats.
  • Per a Codorniu-Raimat, el projecte LISA ha permès validar algunes de les idees de gestió variable que ja havien començat a treballar fa algun temps. La metodologia de gestió desenvolupada en el projecte LISA facilita un estalvi significatiu en fitosanitaris i una gestió mes eficient i sostenible de l’aportació d’adobs en vinya. És una reducció d’ensums que permet millorar la qualitat del raïm, ja que s’aporta en cada sector la quantitat d’aigua i adob necessari per al seu equilibri. A més, aquest projecte ha ofert solucions sostenibles per la gestió de les cobertes vegetals i la detecció, localització i control de males herbes, en especial aquelles de major nocivitat i persistència.
  • La Cooperativa Agrícola Falset-Marcà ha pogut millorar la competitivitat de la producció de la fruita seca i vinya mitjançant un ajustament més precís dels inputs que permet reduir costos productius i impacte ambiental.
  • FCAC i FEMAC han col·laborat en els diferents àmbits del projecte fent seguiment de les accions, fites i indicadors, i representant el sector agrari del projecte amb l’objectiu d’aconseguir una agricultura més sostenible.

Webinar 14 de gener de 2021
Resultats obtinguts en el projecte LISA - Low Input Sustainable Agriculture

 

Més informació

www.lisaproject.cat

Entitats finançadores

Aquest projecte està emmarcat dins la comunitat COTPA acreditada per ACCIÓ dins el programa RIS3CAT. És un projecte cofinançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 (Exp. COMRDI16-1-0031-07). 

Altres projectes

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya