Projecte amb l’objectiu de desenvolupar eines innovadores per a la millor gestió de les dejeccions ramaderes i la fertilització agrària, amb un enfoc mediambiental, en un marc de col·laboració aconseguint una millora en la gestió agrícola dels purins, de manera que es pugui valoritzar millor la producció i la qualitat dels cultius extensius que es produeixen.
La durada del projecte és de juliol de 2020 fins a març de 2023.
Objectius
- Reduir les emissions de GEI i amoníac mitjançant l’optimització de la fertilització i l’adopció de mesures en el maneig de les dejeccions ramaderes en granja.
- Cercar MTD per aplicar en granja i a camp més enllà de les establertes en les guies oficials.
- Assolir una gestió de les dejeccions i de la fertilització sostenible i acurada.
- Dotar al personal tècnic i assessor de les cooperatives, de les eines i dels coneixements necessaris per a portar a terme unes recomanacions basades en criteris de sostenibilitat.
- Valoritzar les dejeccions ramaderes mitjançant el coneixement precís del seu contingut fertilitzant.
- Adaptar les eines tecnològiques i digitals disponibles a les necessitats dels tècnics assessors en fertilització i tècnics en medi ambient de les cooperatives ramaderes participants.
- Oferir una gestió i un assessorament integral en fertilització per part dels tècnics assessors.
Socis del projecte
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) coordina el Grup Operatiu.
Resultats esperats
- Valorització del purí en funció de la seva capacitat fertilitzant, fent que sigui un producte competitiu i atractiu per al seu ús agrícola.
- Estalvi en fertilitzants minerals gràcies als càlculs de les necessitats nitrogenades, els sistemes de tractament i les tasques d’assessorament i optimització de les aportacions el casos de doble collita.
- Racionalització de les aportacions nitrogenades en els conreus amb la conseqüent minimització de les pèrdues de nitrats per lixiviació i les aplicacions precises al sòl permetent alhora minimitzar no només emissions, sinó també molèsties per males olors, amb el conseqüent impacte social positiu.
- Actuació sobre parcel·les amb elevat nivell de fòsfor (P) per tal de comprovar l’efecte de l’aplicació de diferents pràctiques de conreu i dosis fertilitzants sobre el nivell nutricional del sòl.
- Avaluació de diferents sistemes de tests ràpids per disposar de dades que permetin assolir una fertilització acurada i alhora es treballarà amb plataformes informàtiques que facilitin a l’assessor en fertilització l’obtenció ràpida i fiable de recomanacions d’adobat.
- Avaluació de diferents mètodes per reduir les emissions amoniacals i de gasos d’efecte hivernacle (GEH) en granja i en basses de purins per l’aplicació de les millors tècniques disponibles (MTD) en ramaderia.
- Avaluació de l’efecte de diferents substrats amb compostatge de la fracció sòlida dels purins sobre el producte final.
Entitats finançadores
Projecte finançat a través de l'Operació 16.01.01 (Cooperació per a la innovació) a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.